Петте езика на любовта

  • Сподели:
Петте езика на любовта

Кои са петте езика на любовта?

Петте езика на любовта са пет различни начина за изразяване и получаване на любов. Не всеки изразява любовта по един и същи начин, а не всеки я приема еднотипно.

1. Думи на утвърждаване

Хората с думи на утвърждаване като език на любовта ценят словесните признания на привързаност, включително честите „обичам те", комплименти, думи на признателност, словесно насърчаване и често дигитална комуникация като текстови съобщения и ангажираност в социалните медии.

2. Качествено време

Хората, чийто любовен език е качествено време, се чувстват най-обожавани, когато партньорът им активно иска да прекарва времето си с тях и винаги е готов да бъдат заедно. Те обичат, когато активното слушане, контакт с очите и пълното присъствие са приоритетни отличителни белези в отношенията. 

3. Жестове

Ако вашият любовен език е жестът, вие оценявате, когато партньорът ви се старае да направи живота ви по-лесен. Това са неща като да ви донесе супа, когато сте болни, да ви приготви кафето сутрин или да вземе дрехите от химическо чистене вместо вас, когато сте имали натоварен работен ден.
Този език на любовта е за хора, които вярват, че действията говорят по-силно от думите.

4. Подаръци

Подаръците са доста ясен език на любовта. Чувстваш се обичан, когато хората ти дават „визуални символи на любовта". Не става въпрос за паричната стойност, а за символичната мисъл зад артикула. Хората с този стил разпознават и оценяват процеса на даване на подаръци: внимателното обмисляне, умишления избор на обекта, който да представи връзката, и емоционалните ползи от получаването на настоящето. 

5. Физическо докосване

Хората с физическо докосване като техен любовен език се чувстват обичани, когато получат физически признаци на привързаност, включително целуване, държане за ръце, гушкане на дивана и секс. Физическата интимност и докосването могат да бъдат изключително утвърждаващи и да служат като мощен емоционален свързващ елемент за хората с този любовен език. 
Хората, които изразяват своята благодарност чрез този език, се чувстват оценени, когато са прегърнати, целунати или гушкани.


Тест за езика на любовта
За да намерите вашия тип, прочетете следните твърдения и маркирайте тези, които дълбоко резонират с вас. Как показвате любовта? От какво се оплаквате в една връзка? Какво искате или активно се нуждаете от партньора си всеки ден? Този с най-много изявления, с който резонирате, е вашият основен любовен език.

Думи на утвърждаване

• Наистина обичате да чувате партньора си да казва: „Обичам те". Тези две думи са особено смислени, специални и успокояващи да ги чувате. 

• Оценявате, когато ви признават и хвалят. Приятно е вашите усилия да бъдат признати с мили думи, без значение колко малки са те. Това ви кара да знаете, че сте оценени.

• Детайлите са важни, например вашият партньор да обърне внимание, че сте сменили цвета на  косата си или всъщност сте облекли различна нова дреха. Това показва, че обръщат внимание, което ви помага да се чувствате ценени.

• Чувствате се ценени, когато отделят време да обмислят и коментират нещо положително, което забелязват, че правите. 

• Когато правите нещо хубаво за партньора си, той/тя казва „Благодаря", което ви кара да се чувствате разпознати и утвърдени.

Пълноценно прекарано време

• Обичате да прекарвате непрекъснато време с партньора си. Важно е да имате достатъчно време да се наслаждавате един на друг с неразделено внимание.  

• Има значение, когато отделят време за вас, дават ви приоритет в графика си и не отменят плановете.

• Създаването на спомени и специални моменти заедно е изключително важно. Споделянето на нови преживявания означава света за вас. 

• Чувствате се доволни и щастливи, когато сте около партньора си, дори ако всъщност не правите нищо. Важното е, че прекарвате съсредоточено време заедно. 

Действия вместо думи

• Чувствате се обгрижвани, когато вашият партньор ви подкрепя и ви помага да облекчите отговорностите си, когато той/тя върши малки домакински задължения или задачи. 

• Мислите, че приказките са евтини, действието означава всичко. 

Подаръци

• Чувстваш се обичан, когато получиш подарък. Самият подарък е хубав, но наистина мисълта зад него е от значение: Дарът се превръща в предмет, който ви помага да си спомните, че са мислили за вас, което ви изпълва с любов.

• Най-добрите подаръци са смислените. Ако е подарък изненада, още по-добре. Укрепва връзката и я изгражда по-дълбоко.

Докосвания, физически допир

• Очаквате с нетърпение прегръдки, гушкания и целувки. 

• Ако вашият партньор седи до вас, предпочитате да седнете по-близо, за да се сгушите. Колкото по-близо, толкова по-добре. 

• Сексуалната интимност ви кара да се чувствате обичани и по-близки с партньора си.