Пиенето е прието. Пиянството е проклето.

  • Сподели:
Пиенето е прието. Пиянството е проклето.

От една страна, умерените количества алкохол са свързани с ползите за здравето.
От друга страна, той е пристрастяващ и силно токсичен - особено когато се прекали с него.
Истината е, че въздействието на алкохола върху здравето варира при отделните индивиди и зависи от количеството и вида на консумирания алкохол.

Основната психоактивна съставка в алкохолните напитки е етанолът.
Обикновено наричан „алкохол", етанолът е веществото, което ви кара да се напивате.
Произвежда се от дрожди, които усвояват захарта в някои храни, богати на въглехидрати, като грозде - използвано за производство на вино - или зърнени храни, използвани за производство на бира.

Алкохолът е сред най-популярните психоактивни вещества в света. Той може да има силни ефекти върху настроението и психическото ви състояние.

Ролята на вашия черен дроб

Вашият черен дроб е забележителен орган със стотици основни функции.
Една от основните му роли е да неутрализира различни токсични вещества, които консумирате. Поради тази причина черният дроб е особено уязвим от увреждане поради честия прием на алкохол.

Чернодробните заболявания, причинени от консумация на алкохол, са известни заедно като алкохолни чернодробни заболявания.
Първото от тях се проявява като мастен черен дроб, характеризиращ се с повишено съдържание на мазнини в чернодробните клетки.
Мастният черен дроб постепенно се развива при 90% от тези, които пият повече от 15 мл. алкохол на ден и обикновено е безсимптомен и напълно обратим процес.
При сериозни алкохолици пиенето може да причини възпаление на черния дроб. В най-лошия сценарий чернодробните клетки умират и се заменят с белези, което води до сериозно състояние, наречено цироза.

Алкохолът се метаболизира от черния дроб и честата употреба може да доведе до увеличаване на мазнините в чернодробните клетки. 
Цирозата е необратима и е свързана с много сериозни здравословни проблеми. При напреднала цироза чернодробната трансплантация може да бъде единственият вариант, но на някои места от болниците, отказват извършването на чернодробна трансплантация, когато причината за нея е вследствие на алкохолна зависимост.

Въздействие върху мозъка

Прекомерната консумация на алкохол може да има многобройни неблагоприятни ефекти върху мозъка ви.
Етанолът намалява комуникацията между мозъчните клетки - краткосрочен ефект, отговорен за много от симптомите на пиянство.
Тъй като мозъкът ви е много чувствителен към увреждане, хроничната злоупотреба с алкохол може да увеличи риска от деменция и да причини свиване на мозъка при хора над средната възраст.
В най-лошия сценарий тежкото увреждане на мозъка, причинено от алкохол, може да занижи способността на хората да водят независим и нормален живот.
Обратно, умереното пиене е свързано с намален риск от деменция - особено при възрастни хора.

Депресия

Приемът на алкохол и депресията са тясно, но сложно свързани.
Много хора, изправени пред тревожност и депресия, пият умишлено, за да намалят стреса и да подобрят настроението или буквално, за да забравят проблемите си. Докато пиенето може да осигури няколко часа облекчение, това ще влоши цялостното ви психично здраве и ще предизвика порочен кръг.

Както е казал германският учен и лекар Парацелз: ''Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство.''

Бъдете отговорни и разумни с употребата на алкохол и не забравяйте мярката.