Почитаме паметта на княз Борис - Михаил

  • Сподели:
Почитаме паметта на княз Борис - Михаил

Православната църква почита днес св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българите. Имен ден празнуват всички, които носят името Борис и производните му.

Борис I Михаил е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и отново за кратко през 893 г.

Канонизиран е като светец скоро след смъртта си на 2 май 907 г. Българската църква в наши дни го почита под името Свети Цар Михаил Борис, макар че приживе той носи титлите хан (преди покръстването) и княз (след покръстването).

В политическото противопоставяне между Константинопол и Рим, Борис успява умело да лавира и с дипломация постига целите си. Борис I, заедно със цялото си семейство, приема православното християнство, като при кръщението приема името на Византийския император - Михаил.

Това се случва в средата на 60-те години на 9 век. Българският владетел приема християнството тайно, за да избегне засилването на съпротивата сред някои прослойки.

Непосредствено след покръстването избухва бунт в средите на недоволни български боляри, които се противопоставят на растящото византийско влияние. Борис потушава бунта с твърда ръка.

Борис също не желае да бъде зависим от Константинопол. След отказ от страна на Византия да признае самостоятелна българска църква, Борис I отново се обръща към Рим.

След близо 15 години борба за независимост, през 879 г. Българската църква става автокефална (самостоятелна). Начело на българската църква застава Йосиф I, архиепископ и първи български патриарх, който провежда прославянската политика на Борис и по-късно на Симеон.

По същото време княз Борис приема учениците на Кирил и Методий – Наум, Ангеларий и Климент, изпращайки Климент Охридски като епископ в Охрид със задачата да създаде книжовна школа в областта Кутмичевица. През 893 г. Климент е заменен в Охрид от Наум.

Борис, както и Симеон след него, изиграват важна роля за развиването на славянската книжовност. През 90-те години е решено българският език да замени гръцкия в богослужението. С това той става официален език на българската държава.

След продължително 36-годишно управление, през 889 г. Борис се отказва доброволно от престола в полза на сина си Владимир-Расате и се оттегля в манастир. Връща се за кратко на престола след нумелата антивизантийска политика на Владимир-Расате, съпроводена с опит за възстановяване на езичеството.

Владимир е детрониран и на престола се възкачва брат му Симеон, който остава в историята ни като цар Симеон Велики.