Подбирай мъдро съветниците си!

  • Сподели:
Подбирай мъдро съветниците си!

Та те са по-слаби и от мен! Те дори не знаят какво искат! За тях животът е един голям проблем, без да виждат, че истинският проблем е всъщност вътре в тях! И се очаква да слушам техните съвети?!

За неписано обществено правило се счита да приемаш мнението на по-възрастните, на семейството и роднините си, защото те си мислят, че знаят по-добре. Доверяваме се и изпълняваме напътствията им, подреждаме живота си по техен образ и подобие до най-малката подробност.

Това продължава години наред, докато в един момент осъзнаем каква голяма грешка сме направили. Вместо себе си, ние сме някого другиго, вместо своите мечти, ние сме последвали целите на различен човек и вместо да построим живота си по начина, по който ние искаме и разбираме, сме създали един празен, сив и безсмислен, изкуствен свят.

Защо поставяме толкова голямо значение на съветите на другите хора и никога не се замисляме да поискаме съвет от самите себе си?

А, да – те са по-големи, благодарение на което са стигнали по-напред в опорочаващата система на общественост, държавност и институционалност, научила ги да мълчат, да живеят монотонно и да приемат парите като самата цел, а не като средство да я постигнеш! Те вече знаят, че "щастие" е една смешна и празна дума, а в работата няма място за удоволствие, страст и обич.

Наясно са, че в този живот по-добре въобще да не мислиш за това какво искаш, а да мечтаеш означава да си губиш времето… виж, по-практично е да се съсредоточиш върху това, което трябва. Всички те, обаче, пропускат едно - това Не е животът… той не се побира в една кутия!

Затова внимавай много от кого взимаш съвети! Добрите съветници са хората, които са преборили страховете си, тези, които са рискували, които са се осмелили не веднъж да излязат от зоната си на комфорт. Още хората, които са живели, които са действали и опитвали, които са пътували и видели много, благодарение на което са отворени към всеки и всичко, към новото и различното.

Съвети взимай от хора, които са останали верни на себе си, които са се борили за себе си и са се опълчили на другите, защото смятат, че вместо да сломиш глава и да се адаптираш към вече покварения свят, можеш да се изправиш и да го промениш.

И преди да помислите, че всичко това на думи е много лесно, но иначе е невъзможно, ви предлагам да се вслушвате в съветите на тези, които не търсят лесното и обикновеното, защото знаят, че животът може да е или лесен, или интересен, но не и двете!