Подценяваме силата на женското либидо

  • Сподели:
Подценяваме силата на женското либидо

Убеждението, че мъжете са по-похотливи от жените е толкова вкоренено, че валидността му се приема за аксиома. Глупави комикси, показващи мозъка на мъжа, който мисли предимно за секс, срещу мозъка на жената, която мисли предимно за шоколад или обвързване, или за пазаруване, улавят тези представи.

Освен това всички сме чували неподкрепени твърдения, например, че мъжете мислят за секс на всеки седем секунди. Разбира се, това не е вярно; мъжете обаче наистина мислят за секс по-често от жените и търсят секс дори тогава, когато това не е разумно или е незаконно.

Въпреки това има убедителни данни, че може би подценяваме силата на женското либидо и че нашата вяра в това полово различие се корени в културата.

В поредица от изследвания се доказва, че жените в по-голяма степен от мъжете се опитват да крият сексуалността си. Например в сравнение с мъжете е по-малко вероятно жените да съобщават колко често мастурбират, ако смятат, че някой – дори непознат – ще види отговора им.

И така, жените са с по-голямо либидо, отколкото дават да се разбере, а мъжете са с точно такова либидо, колкото казват. Но все пак много често чувам, че двойки по-скоро биха гледали телевизия или биха чели, отколкото да правят секс.

За жените изглежда, че са сексуално отегчени. Когато омъжени жени мислят за секс с някой друг, а не с партньора им, се възбуждат силно. Изследователите, които изучават ролята на женския оргазъм, вярват, че той може да се е развил, за да насърчи секса с множество партньори. 

Изследванията на сексуалните фантазии на жените - или казано по-грубо за какво си мислят, когато мастурбират - осигуряват допълнително прозрение. Жените много често фантазират за секс с непознати и обикновено възприемат това като особено възбуждащо.

Е, това означава ли, че трябва да изхвърлим моногамията през вратата? Никой не предлага това. По-скоро си струва да се отбележи, че увяхващото либидо в трайна връзка с обвързване е нещо нормално дори между двойки, които са имали чест и удовлетворяващ секс по-рано във взаимоотношенията си.

Може да е освобождаващо да знаеш, че не е задължително ти или партньорът ти да сте тези, които са виновни.

Откъс със съкращения от "Големите митове за интимните взаимоотношения" на Матю Джонсън, издателство "Изток-Запад"

Спечелете "Големите митове за интимните взаимоотношения" днес