Поколението на провалените връзки

  • Сподели:
Поколението на провалените връзки

Забелязали ли сте колко трудно съвременните млади хора се решават на сериозна крачка в интимните взаимоотношения като брак? И дори да го направят, половината от тях са нещастни.

Наричат родените между 1980 г. и 2000 г. поколението, което не иска деца. Съвременните младежи прескачат от една връзка в друга, междувременно градят кариери, забавляват се, пътуват и чупят на парчета ценностите на своята баба.

Статусът обвързан-необвързан се сменя регулярно, а фасадата от "Фейсбук" снимки е възможно най-цветна, за да скрие тъмните ъгли на семейното им минало.

От една страна, имаме жени, които мечтаят за поетична любов като от холивудска продукция. Те търсят мъж, който ще се бори за тях, който ще ги обича точно такива, каквито са, и който ще е достатъчно доблестен, че да скочи в Тихия океан, да го преплува от край до край, за да докаже чувствата си. Какво обаче получават?

В реалността срещат мъже, които трудно се обвързват емоционално. Вниманието им никога не е насочено единствено към половинката, без значение какво правят, за да ги вдъхновят, заинтересуват или задържат. В даден момент тези усилия ще доведат до пълно изтощение. Изтощението ще се превърне в гняв, а гневът – в критика, с която хвърлят вина по партньора, незадоволил нуждите ѝ.

От друга страна, имаме мъже, които мечтаят за дълбока връзка без стрес с любвеобилна, грижовна жена, която ги цени, каквито са, уверена е в себе си, но и достатъчно женствена, за да им отстъпва водещата роля. А каква е реалността?

Намират жени, които винаги са недоволни, непрекъснато ги критикуват, струва им се, че никой жест не е достатъчен, за да ги задоволи и не могат да си отговорят на въпроса какво наистина искат жените. Не знаят как да я направят щастлива и започват да бягат от неприятната си реалност чрез работа, гледане на телевизия, играене на видеоигри, наркотици, порно, други жени, за да потискат чувството си за вина.

В същото време жената се чувства пренебрегната, заради което става още по-остра в критиката си. Мъжът чувства вина и още по-силно бяга от действителността, а романсът се превръща в масивна снежна топка, която се търкаля по склона и на която ѝ предстои зрелищно разбиване.

Разпознахте ли своите връзки? Ако е така, вие сте разпознали връзката с вашия родител.

Момичетата търсят фигура на закрилник, който цени времето си с тях и ги подкрепя напълно в емоционален и материален план, защото тази фигура им е липсвала, когато са били деца. Те са израснали с баща, който ги е лишавал от емоционална близост. Оставил е развитието им на течението, пренебрегвал ги е заради работа, майката, брат или сестра, своите собствени грижи.

Независимо от усилията за привличане на вниманието, детето е получавало само студенина. Но това момиченце не губи надежда, че един ден ще превърне леда в героичния татко, който винаги е искала, затова търси емоционално дистанцирани мъже, които да трансформира във воини на любовта.

Момчетата, които търсят безусловна любов, са израснали с майка, която вечно ги съди. Прехвърлила е цялата отговорност за личното си щастие върху малкото си дете и му вменява вина, когато е разочарована от решенията му. Поела е контрола, осигурила му е покрив над главата, храна, дрехи, а в замяна иска цял живот да е приоритет за сина си.

Почуква върху достойнството му, щом желанията ѝ останат неизпълнени, а момчето решава, че жените не знаят какво искат и се крие от тях във фантазиите си. Вероятно строгостта на майката се е удвоила заради отсъствие на бащата, а дори и да е бил там, отнасял се е апатично към своята роля, като се е наложило майката да седне на неговия стол.

И така като по учебник имаме едно поколение, което се опитва да реваншира празнината си, демонстрирайки бунт срещу семейните ценности, а вътрешно си казва: Моля те, обичай ме.

Ако се опитвате да промените човека до вас в родителя, който сте искали като дете, вие сте в такава връзка. Ако се опитвате на всяка цена да задържите партньора, защото се страхувате от отхвърляне, самота и факта, че може би никой няма да ви обича, вие сте в такава връзка.

Провалена от самото начало, защото гледате през призмата на обиденото от родителя си дете, което винаги ще намира доказателства за модела, в който е възпитано, дефиниран накратко "Мъжете са свине, а жените не знаят какво искат".

Затова съвременното поколение не иска деца, та те самите все още са такива. Опитват се да запълнят празнината в себе си с различни удоволствия, обличат истината в карнавален костюм и се забавляват, защото е тежко. Тежко е сам да си бъдеш родител, трудно е да даваш на другите това, което винаги ти е липсвало като дете, но именно така се излиза от кръга.

А когато поколението е готово за деца, те ще възпитават хора, ненатоварени от амбициите и желанията на родителите си. Хора, които са разцъфнали с личните си качества и недостатъци, без да бъдат съдени, ако те се различават от тези на родителите. Поколение, което обича майка си и баща си не защото са го създали, а защото са го развили. Едно поколение на Непровалените връзки, което цени даден човек само по критерии за човечност.

Не става дума да обвиняваме родителите си, докато се държим точно като тях с хората около себе си или пък да отидем в противоположната крайност, която е не по-малко вредна.

Един модел на възпитание съществуваше прекалено дълго. Време е да бъде променен.