Повече от един милион домакинства са бедстващи и без електричество заради урагана Айда

  • Сподели:
Повече от един милион домакинства са бедстващи и без електричество заради урагана Айда

Повече от 1 милион домакинства и предприятия останаха без ток в и около Ню Орлиънс в понеделник, тъй като жителите и властите започнаха да оценяват катастрофалните щети от урагана Айда, чудовищна буря, която се движи със 150 мили в час.
Известно е, че са убити най-малко двама души: шофьор, удавен в Ню Орлиънс, и човек, ударен от падащо дърво извън Батън Руж.
Губернаторът на щата Джон Бел Едуардс и Джо Байдън заявиха, че очакват броят на жертвите да се увеличи.

В няколко квартала, екипажи, използващи въздушни лодки и хеликоптери, провеждаха мисии за търсене и спасяване на бедстващи хора, заседнали на тавана или на покривите на наводнени си домове. Почти 5000 войници от националната гвардия бяха активирани, според Едуардс, броят им ще се удвои.
Катастрофата остави множество жители на крайбрежната Луизиана в капан от наводненият, които се молят да бъдат спасени. Пострадалите, живеещи сред реките и по крайбрежието на Персийския залив на държавата, се оттеглиха на тавани или покриви и публикуваха адресите си в социалните медии с инструкции към екипите за търсене и спасяване къде да ги открият.

Покриви, откъснати от сгради, паднали дървета, стълбове за комунални услуги и други отломки от бурята, блокираха пътища и възпрепятстваха спасителните работници. Съборените електропроводи, много от които все още са функциониращи, създадоха опасна ситуация за нововъзникващите да оценят щетите.

"Ураганът Айда дойде на брега с всичко, за което се говореше: вълни, дъжд, вятър", каза Едуардс на следобеден брифинг, проведен от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (Fema). "Щетите са катастрофални, предимно задвижвани от вятър, но ние знаем, че имаше и райони, които също получиха огромни валежи."
По-рано той каза, че са били разгърнати десетки хеликоптери на САЩ и брегова охрана.

„Знаем, че хората чакат да бъдат спасени, защото домовете им не са обитаеми и на много места имаме наводнения, които нахлуват в тези домове", съобщи Едуардс.
За щастие, добави той, системата на насипите, защитаваща Ню Орлиънс, се е запазила.

Президентът на САЩ, Джо Байдън, който в неделя подписа федерална декларация за бедствие, обеща правителствените ресурси да подкрепят държавните и местните усилия за спасяване и възстановяване.
„Знаехме, че ураганът Айда има потенциал да причини огромни, невиждани щети и точно това се случи", заяви Байдън. 

До понеделник следобед Айда беше понижена до тропическа буря. Но все пак се очакваше да създаде животозастрашаващи наводнения и вредни ветрове, движейки се на север и запад през Мисисипи и долината на Тенеси.
Много жители на Ню Орлиънс, който беше напълно затъмнен, след като кула за пренос на електроенергия падна в река Мисисипи, се вслушаха в предупрежденията за евакуация. На тези, които напуснаха, беше казано да стоят настрана до по-нататъшно известие.