Предчувствието - неговите прояви и сигнали

  • Сподели:
Предчувствието - неговите прояви и сигнали

"Предчувствието е езикът на ангела, който не бива да игнорираме. Вслушвайте се в своите догадки, обръщайте внимание на своята интуиция, не прогонвайте случайните мисли, озарения или идеи. Уважавайте тези подсказвания. Те могат да дадат по-добър съвет от всеки друг." - Нийл Доналд Уолш

Предчувствието се проявява по различен начин у всеки, но задължително трябва да обръщаме внимание на сигналите му. Може би така ще можем да избегнем сериозна опасност. Освен това, трупаме опит, който ще ни е полезен в бъдеще.

Трябва да слушаме своето тяло и своята душа. Тогава решенията ни ще бъдат разумни.

Предчувствие съществува. За него знаят много хора; именно предчувствие е спасило живота на някои от тях. Онези, които се вслушват в своя "вътрешен глас", са по-добре защитени от опасности.

Служителите в авиокомпаниите се страхуват, ако преди полет в касата връщат няколко билета едновременно или закъсняват голям брой пътници. Често пъти това предвещава беда. Колкото по-малко хора се оказват на борта на самолета, толкова по-вероятни са неприятностите по време на полета.

• Според изследванията, влакове и самолети, претърпели катастрофи, потегляли на път с по-малък брой пътници от обикновено - сякаш нещо е подсказвало на хората: "по-добре не пътувай!"

Този феномен има научно потвърждение. Американският социолог Джеймс Стаунтън е изследвал над 250 ж.п. произшествия и авиокатастрофи за период от 25 години и е извел следната закономерност. Обикновено влаковете и самолетите се запълвали примерно на 76%, но на рейсовете, попаднали в аварии, се качвали много по-малко хора - само 61%. Останалите пътници в последния момент се отказвали от пътуването по необясними за себе си причини или по странно стечение на обстоятелствата.

Неговите изследвания продължила психологът Марша Емери.Тя пише, че онези, които се доверяват на предчувствията, 5 пъти по-рядко попадат в катастрофи, получават 7 пъти по-малко травми, преживяват 5 пъти по-малко внезапни инфаркти на нервна почва (те са по-готови за трудности и проблеми), 3 пъти по-малко страдат от неврози (благодарение на интуитивното предчувствие просто по-малко нервничат и се плашат), 2 пъти по-рядко имат хранителни отравяния и се раболяват от инфекциозни заболявания (защото интуитивно не докосват некачествена храна). Така че ползата от предчувствията е очевидна. Струва си да се вслушваме в тях.

• Предчувствието ни позволява веднага да определим опасния човек. Това е "древно биологично знание", както казват учените; именно благодарение на способността да предчувстваме поведението на нов познат човечеството е оцеляло. Някога просто не е имало време за рационално мислене, време да се претеглят всички "за" и "против". Решението да се бяга или да се нападне врага се вземало интуитивно, за части от секундата.

За предчувствията е писано много. Описани са различни прояви на това, което наричаме "предчувствие". Именно на тези усещания и събития си струва да се доверяваме!

Истинското предчувствие се проявява на физическо ниво. Тялото реагира по-бързо от разума на възможната опасност. Тялото не лъже. Трябва да се обърне особено внимание на усещането "треперене под лъжичката", на усещанията в храносмилателната система. Именно там се намира ентеричната част на вегетативната нервна система. Наричат я още "втори мозък". Докато "първият мозък" още обработва информацията, стомахът и храносмилателният тракт могат да подадат сигнал за опасност.

Болката или внезапно храносмилателно разстройство са важен знак, който може да е предвестник на опасност. Затова не бива да се пренебрегва. Трябва да анализираме спокойно ситуацията и да се откажем от някои действия или решения...

На физическо ниво е възможно да възникнат и други усещания. Има един израз: "краката не искат да вървят". Или: "не мога да си помръдна ръката". Римляните се отказвали от важни дела и си оставали вкъщи, ако на излизане се спъвали в прага.

Слабост в краката, загуба на внимание - това са важни маркери, сигнали за опасност. Кой знае защо вашият организъм не иска да върви натам, накъдето сте имали намерение да вървите. Много е вероятно там да ви очакват проблеми или опасност. Трябва да удвоите своята бдителност, ако не е възможно да се откажете и да не отивате там, закъдето сте поели, да откажете среща с някакъв човек.

Възможно е да изпитате отпадналост, внезапна слабост, сякаш са ви "изсмукали" цялата енергия. Ако това се случва, когато общувате с някакви хора, трябва да проявите предпазливост - най-вероятно това са токсични хора, които имат тайни помисли. Ако това състояние е започнало при мисълта за необходимостта да направите нещо, да вземете някакво решение, най-вероятно това е опасно и невярно решение.

Предчувствието може да се прояви и с внезапен пристъп на тревога и страх. Не бива обаче това състояние да се обърква с паническа атака.

Предчувствието винаги е свързано с нещо конкретно. С някакво предстоящо събитие. Стига да си кажете "няма да правя това" - и тревогата ще отмине. Както в детството, когато сме играли на "топло-студено"; само при мисълта за опасната за вас постъпка или човек, тревогата отново ще се върне. Стига да се откажете от срещата например, и тревогата ще отмине. Прилича на писукането на дозиметъра при приближаване към радиоактивна зона...

Предчувствието може да се прояви и във вид на сън. Сънят-предупреждение обикновено ни кара да се събудим през нощта. След него в нас остава особено усещане, което дълго не можем да забравим. Това е сън с много ярки усещания.

Предчувствието може да се изрази в непреодолимо желание да променим местопребиваването си. Да излезем от стаята, да пресечем улицата, да тръгнем по друг път, да завием там, където обикновено не завиваме... Това е "географско предчувствие", и трябва да му се подчиним. Често пъти след това човек вижда смачкана кола именно там, където се е канил да мине, но подчинявайки се на "глупавото си желание", е избрал друг, безопасен път.

Предчувствието може да се прояви и с внезапен пристъп на суеверие. Обикновено вие не обръщате внимание на поличби, а тук изведнъж сте започнали да им вярвате. Черна котка е пресякла пътя ви, срещу вас пътува кола с "нещастен" номер, разсипали сте сол... Подсъзнанието ви се опитва да стигне до разума и да ви накара да обърнете внимание на сигналите за опасност по достъпен начин. Не става дума за знаци и поличби, а за сигналите, които изпраща древен участък от мозъка.

Науката различава интелектуална и чувствена интуиция. Началото на последната е в безсъзнателния слой на човешката психика и ние сме я получили в наследство от далечните си предци. Първобитните хора са притежавали много силно развито чувство за опасност, което им е помагало да оцелеят в суровите условия. При животните това свойство се е запазило и досега - котки, кучета и дори аквариумните рибки предчувстват изригването на вулкани, земетресения и други стихийни бедствия. Не е изключено, древните хора да са умеели да предусещат природинте катастрофи и навреме да са напускали опасните места.

При съвременните хора тази способност е закърняла, но не е изключено при някои от нас, в критични моменти интуицията да се изостря и това да ни помага да избегнем опасности и нещастни случаи.

По този повод, психолозите съветват:

• Развивайте в себе си чувството за време - учете се да се събуждате без будилник и да определяте колко е часът, без да поглеждате часовника. това упражнение изостря интуицията.

• Доверявайте се на първото впечатление. Ако нещо веднага е предизвикало тревога във вас, не заглушавайте вътрешния си глас, като се самоуспокоявате.

• Ако преди път всичко буквално пада от ръцете ви, падат копчета, чупят се съдове - може би интуицията ви подсказва скрита заплаха.

• Вглеждайте се в рисунките и надписите, които драскате несъзнателно. Ако в тях има много остри ъгли - това може да бъде предупреждение за опасност.

• Не пренебрегвайте тревожните сънища, особено в навечерието на важни събития - често пъти подсъзнанието чрез тях сигнализира, че трябва да сте нащрек.

Източник: margaritta.net