Проблемите ни правят по-способни и смели

  • Сподели:
Проблемите ни правят по-способни и смели

Ние, хората имаме собствен вътрешен речник и всяка една дума в него пробужда определени чувства и мисли, способни да ни изстрелят нагоре или да ни забият на едно място за цял живот. Затова е изключително важно как ще дефинирате думата "проблем".

Питате ли се често: "Кога ще свършат тези проблеми?" или вместо това просто ги решавате? Ако ги считате за нещо толкова неприятно и отровно, защо позволявате на токсините да заразят настроението, деня, семейството ви, въобще целия ви живот? Чудене, оплакване, разгласяване – това не са действията, които ще разрешат случващото ви се.

Както са казали, има хора, които намират решение за всеки проблем и други, които намират проблеми във всяко решение. Това нагледно илюстрира как, докато едни от нас вървят смело и целеустремено напред, без да се отказват, други не биха направили дори първата крачка, защото се страхуват от препятствията по пътя. В такъв случай, кой ще спечели и кой ще остане с празни ръце?

Разберете, "проблемите" не са, за да ни спират или да ни попречат, не са знак, че не можем или не сме достатъчно добри, напротив! Те се опитват да ни помогнат, а това, че ние ги натоварваме с негативен смисъл е илюзия, създадена единствено от нас. Както неволята учи, така и проблемите ни правят по-способни и смели.

Благодарение на тях ни се налага да бъдем по-креативни и да мислим извън кутията, да се справим по-експедитивно или да свършим всичко сами, а друг път - да се доверим на останалите или да се погрижим първо за организма си.

Но нека си признаем, ние винаги успяваме да се справим, колкото и трудно да ни е изглеждало в началото, и най-хубавото е удовлетворението и гордостта, които следват. Вече не ни е страх, по-самоуверени сме и знаем, че можем, благодарение на което сме готови да прегърнем всичко ново.

Затова следващият път, когато имате проблем, помислете как го възприемате. Помнете, че в речника на успешната личност присъства само думата "предизвикателство", а тя се свързва с действеност, решителност и амбиция.

Не се изпълвайте с яд и тревога, а намерете сила в себе си да се успокоите и концентрирате. Научете се да взимате нещата в ръце и да решавате задачите, които получавате всеки ден, докато не стигнете до състоянието, в което възприемате всичко непознато като възможност за развитие или усъвършенстване на способностите ви. Само тогава ще имате спокоен и щастлив живот… без проблеми!