Само строгите родители обезпечават на детето си добро бъдеще

  • Сподели:
Само строгите родители обезпечават на детето си добро бъдеще

Разбира се, причината не е само тази, но е основна част от възпитанието на детето от самото начало.

В наше време е прието да се смята, че родителите ни са ни възпитавали неправилно. Че всички ние сме израсли травмирани, комплексари и нещастни, защото под строго възпитание не се подразбират понятия като "личност", "избор" и "свобода". Психолозите и наръчниците за млади родители съветват да се дава на детето по-голяма свобода.

Наблюденията показват точно обратното. Ерика Расон, професор в Есекския университет, направила изследване, което показало, че на строгите и взискателни майки децата израстват по-успешни.

За това ще разкажем малко по-подробно.

Строгото възпитание

Струва си веднага да отбележим, че строгостта няма нищо общо с физическото насилие. Тук се имат предвид изисквания и ограничения, а не бой с колана. Изследването е въз основа на анкетирането на повече от 15000 деца на 13-14 години, в продължение на 6 години. Така че, децата чиито родители били много строги, били по-упорити и уверени в себе си.

Децата, които имали безкомпромисни майки, по-често от другите завършвали колеж и си намирали хубава работа. Може да ви се струва странно, но взискателните и строги майки имали по-успешни деца. Резултатите от изследванията показали, че момичета, чиито майки били твърде настойчиви, имали по-малки шансове да забременеят в по-млада възраст.

"В повечето случаи ние имаме успехи, правейки това което смятаме за най-удобно и полезно за нас, дори ако това е против волята на родителите ни. Но колкото и да се мъчим да избягаме от нашите родители, техните препоръки ни влияят при вземането на решения. А ние си мислим, че всичко решаваме сами" – казва Расон.

Но дори и преглеждайки собствения си живот, ще видим, че изследванията са верни. Например, родителите ти ултимативно са ти забранили да играеш с Николай от втори вход или с Таня, която седи на последния чин. И дори са ти обяснили защо.

Естествено, ти не ги слушаш и общуваш с тях, но вече много по-внимателно наблюдаваш тези деца. В крайна сметка преставаш да се движиш с тях и разбираш, че родителите ти са били прави. Резултат: в зряла възраст ти автоматично подбираш хората, които са ти полезни и в хармония с теб.

Или докато твоите приятелки на 13-16 години ходеха по дискотеки и се целуваха с момчета, теб те караха да учиш, да свириш на пиано, имаше вечерен час. В крайна сметка приятелките ти влязоха в професионални училища, а ти стана студентка в престижен ВУЗ, запозна се с представителни момчета и завъди полезни познанства. Отново строгите ограничения бяха от полза.

Известно е, че децата, които са възпитавани строго имат по-голямо чувство за отговорност. Неусетно и за себе си поддържаш ред, плащаш си сметките, навреме ходиш на лекар и правиш още хиляди дребни неща, които карат другите да нервничат. А ти – не. Ти просто си свикнала с това.

Съвет на редакцията

Контролирай живота на детето си. Но не просто да му ограничаваш свободата или да забраняваш разни неща, а му обяснявай защо именно така трябва да постъпва. Разбира се, то ще се съпротивлява, особено в пубертета, но в по-нататъшния му живот правилните ти обяснения ще се превърнат в негова интуиция, правилни приоритети и правилна ценностна система.

Презадоволеността не само руши нечия съдба, тя руши цели нации.

Строгостта и изискванията никому не са навредили все още.

Източник: trendru.info  / Превод: spiralata.net