Състояния на транс в ежедневието

  • Сподели:
Състояния на транс в ежедневието

По време на медитация човек е в състояние на транс – настъпва трансформация на собствения когнитивен и сетивен опит и преживявания. Научаваме нови начини на себеусещане и светоусещане, нови начини за приемане на нещата от живота.

Развиваме способност за справяне с непрекъснатия поток от мисли, чувства и емоции. Това се случва на тихо място, на фона на тиха музика, отделили сме специално време за това и съвсем целенасочено се търси този ефект по внедряване на нови умствени навици, когато тече самия процес.

Всичко това е прекрасно, но ако не се прилага в ежедневието, губи своя смисъл и се превръща в ограничена практика. Имаш място, време и хора, с които правите медитация, но какво се случва след това, когато отново "влезеш" в живия живот тук и сега?

Как да пренесем тези нови убеждения и навици в останалата част от живота ни. Напълно е вероятно да останеш с чувството, че нищо не постигаш реално или постигаш за много кратко време и да изоставиш процеса, смятайки, че не получаваш трайно нищо от него.

Докато осъзнаеш, че състояние на транс постигаш по време на някоя напълно обикновена дейност. Готвиш, шофираш, гледаш телевизия, изхвърляш боклука и това състояние се включва от само себе си. Процесът на медитация по време на медитация го пренасяш в ежедневието и това откритие ти носи радост, удовлетворение - можеш да пренесеш усещанията си в най-обикновените си житейски дейности!

Осъзнаваш възможността, че тази трансформация на съзнанието би могла наистина да стане постоянно свойство на ежедневните ти дейности. Усещаш какво значи просто да стоиш встрани и да наблюдаваш как всичко протича покрай теб, справяйки се с потока от мисли, мисли, мисли...

Когато по време на медитация си тръгнеш, вземи всички тези умения на дишане, съзерцания, наблюдение със себе си в ежедневието си, в останалите си дейности, в разговорите си с хората.

Развивай осъзнатост и приложи тази осъзнатост във всичко, което правиш. Няма нужда да седиш в зала, за да медитираш. Можеш да медитираш, докато чистиш вкъщи, когато миеш чиниите. Можеш да медитираш под душа или докато готвиш.

Медитация можеш да приложиш към всяка една дейност от живота. Но това не е много лесно. Състоянието на транс по-лесно се постига в покой, отколкото в движение. По-лесно в по-малко стресиращи дейности, отколкото в динамични напрегнати моменти, защото е нужна концентрация.

Тези състояния на яснота и спокойствие, които развиваме, докато стоим напълно неподвижно, са склонни да се изпаряват веднага след като се раздвижим.

Опитай със следното упражнение:

В състояние на неспокойство се раздвижи - за половин или един час излез навън и просто върви. Движението ще те преведе от състояние на неспокойство в състояние на спокойствие. Ще получиш по-голяма яснота за това какво и как ти се случва в настоящия момент.

Не забравяй да дишаш – дълбоко и продължително вдишвай и издишвай. Движи се естествено. Движи се с изправен гръб, с равномерни крачки. Наблюдавай тялото си - как се чувства, има ли някъде място, където го чувстваш по-напрегнато. Отпускай тези места с концентрация в тях. Мисли за тях и просто ги отпускай. Бъди осъзнат за тук и сега.

Целта на това упражнение е да си концентриран в тялото си, да наблюдаваш емоциите си с приемане и признаване, да регистрираш усещанията си, да изостриш чувствителността си. Наблюдавай и отбелязвай всички усещания, докато протичат.

Крайният резултат е всичко, което те тревожи в момента, да се успокои. Започваш да осъзнаваш в каква степен си отговорен за собственото си страдание. Виждаш собствените си страхове и напрежения като създадени от теб самият и проектирани върху някой друг. И колкото по-дълбоко разбираш тези умствени процеси, толкова по-малка сила имат те над теб.

Заповядай през март на Обучителен курс на тема: "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".