Сексуалната свобода, която може да дойде с възрастта

  • Сподели:
Сексуалната свобода, която може да дойде с възрастта

Какво е общото между жените над 40 годишна възраст с добър сексуален живот

В началото на 40-те години животът ми се струваше сякаш бях на конвейер, вървящ в една посока и до голяма степен извън моя контрол. Бях водена от списък с неща, които трябваше да направя. Финансовите съветници ми казаха колко пари трябва да спечеля и да спестя, за да доживея до 95, да изпратя децата си средно на шест години в частен колеж и да поддържам измисления си живот да изглежда перфектно отвън. Прогнозирахме възхода и спада на фондовия пазар за следващите 50 години. Всяка сутрин ставах и правех това, което трябваше да направя. Спечелих много пари, спечелих много награди и направих нещата да изглеждат невероятни във Facebook.

Тогавашният ми съпруг и аз имахме сложни завещания, полици за животозастраховане, полици за инвалидност и всеки друг възможен инструмент, за да създадем илюзията, че този живот е измислен и контролиран. Знаех точната дата, на която ще се пенсионирам, както и датата, на която ще продадем дома си. Знаех датите, на които децата ни ще се оженят, колко ще струват сватбите им, кога ще станем баба и дядо, и датата, на която всеки от нас вероятно ще умре. Нищо не беше неизвестно.

Ако целта на цялото това планиране и опит за манипулиране на бъдещето беше да осигури чувство за сигурност, защо идеята за остаряване ме изпълваше със страх? Защо следвайки тази добре очертана пътека имах чувството, че съм погребана в ранен гроб? Факт беше, че нямах какво да очаквам с нетърпение. Нямаше нищо вълнуващо или изненадващо за предвиждане. Животът беше опакован внимателно и пълен в кутия. Погледът в бъдещето бе като да гледаш надолу по дълъг, тъмен, стесняващ се тунел. Беше марш на смъртта.
По това време се борех с остаряването. Сивите коси ставаха твърде много, за да ги изскубна. Сексуалното ми желание не съществуваше. Жени, много по-млади от мен, се радваха на лидерски роли и признания, и бяха забележими в медиите. Чувствах как бавно се изтласквам от картината на това, което има значение.

Истинската причина сексуалният живот на жените да намалява с времето.

След като чух Бен Зандър да говори за книгата си „Изкуството на възможността" през 2010 г., стената на този тунел започна да става малко по-непрозрачна. Започна да навлиза малко светлина. Прочетох книгата на Зандър и любопитството ми започна да нараства. В рамките на няколко месеца поглъщах книга всяка седмица и посещавах всеки семинар, който можех да намеря по темата за личностното израстване и духовността. Тъй като моят самостоятелно изобретен тунел започна да се руши, бъдещето започна да изглежда съвсем различно: отворено поле на възможности, откритост, празнота-празно платно, готово за рисуване.

Степента, до която това промени живота ми, не може да бъде надценена и всичко, което направих, беше да променя гледната си точка. Единственото, което се промени бе способността ми да го виждам. Събудих се.
Когато се чувствате в капан, в кутия, не искате да правите секс. Истинското правене на любов е генеративно, свободно, изразително и творческо. Това е танц, който се провежда на открито, а не в тъмен тунел. Любовта не може да бъде ограничена в стените. Опитът да се направи това го кара да умре.
Това наблюдение сочи към една от ключовите констатации на моето изследване и може би най-важната „тайна". Не застаряването причинява влошаване на сексуалния ни живот, а усещането, съзнателно или подсъзнателно, че сме в капан.

Ето защо жените от всички възрасти неизменно имат скок в либидото, когато започват нова връзка и защо дълбокото духовно разбиране (за нещо по-голямо от нас) е свързано с по-добър сексуален живот. Истината е, че не сме и никога не сме били в капан. Вкарваме се в затвор, но забравяме, че държим ключа. Извън тези стени е свят на безкрайни възможности.

Сексуалната свобода, която може да дойде с възрастта.

Докато разговарях със сексуално събудените, тази тема се повтаряше отново и отново. Тези жени не се оплакват от стареене, а по-скоро оценяват новооткритата си мъдрост и свобода и универсално описват това като най-доброто време в живота си. Изненадващо за мен, много жени споделят подобни образи и метафори, за да опишат собственото си пробуждане. 

Бях доста заблуден, че животът е солиден. След развода ми бях свободен, най-накрая свободен да имам тази пълнота на живота и да бъда на разположение да се срещна с някой, с когото бих могъл да бъда пълноценен като моето пълно сексуално същество. Аз съм на 55 и животът никога не е бил по-добър. Що се отнася до секса, едва сега започвам да откривам къде мога да отида с това. Няма пътна карта, няма стени. Мога да отида където си поискам. Красиво е.

Сюзън Хардуик-Смит, доктор по медицина, е отличен, сертифициран от борда лекар по акушерство и гинекология, посветен на овластяването на жените да се чувстват напълно живи-сексуално.