Щастието е тук и сега

  • Сподели:
Щастието е тук и сега

Събуждам се сутрин и първата мисъл ме отвежда към списъка със задачи, които трябва да изпълня днес. Опитвам се да си направя закуска, но си мисля колко ще е неприятно в пълното метро. Набързо закусвам, но ми става тежко на стомаха. Мисля, че трябва да бързам, за да не закъснея за работа и колегите отново да ме чакат…

Мисли, мисли и само мисли. За жалост, никак не ни помагат. Точно обратното, когато си представяме какво е било или какво ще бъде, изразходваме ценна енергия. Дори в повечето случаи не развиваме умствения си потенциал, а само се разсейваме от скучното занимание в момента.

Изследване, проведено по целия свят, открива кога хората се чувстват щастливи и каква роля играе способността да мислим за миналото и бъдещето. Резултатите показват, че хората изпитват най-силно щастие, когато мислите им са насочени в настоящия момент – тук и сега.

Да си спомняме за хубави моменти от миналото или да си фантазираме за такива в бъдещето може би оказва положително влияние върху усещането ни, но не повече от моментите, когато сме фокусирани тук и сега.

След като науката потвърди факт, известен на хората от столетия насам, можем – без да се притесняваме, че си повтаряме нелепи неща – да се насладим и обърнем внимание на изрази така познати, но за жалост неосъзнати.

"Живей за днес, защото вчера няма да се върне, а утре може и да не дойде."

"Единствената разлика между миналото и бъдещето е настоящето."

"Учи се от вчера, живей за днес, надявай се за утре."

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: lifetitudes.com