Смехът подобрява работния процес

  • Сподели:
Смехът подобрява работния процес

''Усмивките са дребните пари на щастието!'' – Х. Рюман

Научно доказано е, че смехът е способен да влияе положително на работния процес и как хората, които работят в по-нормална работна среда, изпълнена със смях и закачки, са значително по-продуктивни.

Знаете ли, че смехът влияе положително и на нашите мозъчни клетки, като помага на мозъка ни да работи значително по-бързо и добре. Има много експерименти по света извършени в работна среда, които доказват теорията, че хората са значително по-работоспособни, когато средата в която работят е позитивна.

Някои от тези експерименти са проведени в работни помещения-офиси, общият брой участници бил 30 човека, но заради експеримента те били разделени в две отделни стаи, като във всяка е имало приблизително 15 участника.

На първата група от 15 участника в експеримента им е била пусната забавна презентация, която е включвала смешни анекдоти, вицове и забавна история, но пряко свързана с работната задача, която трябва да свършат.

На втората група участници тази презентация е била представена в по-сух вариант, без забавните смешки и шеги единствено с работни термини и атмосфера.

Когато приключила презентацията и за двете работни групи, тяхното ръководство решило да влезне първо в стаята, в която презентацията е била представена сериозно по същество и доста отегчително – в тази група повечето участници не успели да дадат решение на поставената задача в самата презентацията, дори половината от тях не са успели да разберат, за какво точно става въпрос.

Когато влезнали в другата група, в която смехът присъствал неотлъчно през цялото време, огромен процент от участниците били разбрали пълния смисъл на прожекцията, както достигнали и до много конструктивни идеи, които да включат в работния процес.

Този експеримент доказал на началството, че когато техните подчинени се намират в среда на стрес и напрежение, те не могат да бъдат продуктивни и съсредоточени над важните детайли, но когато в работната среда присъства смехът и положителните емоции, същите тези хора започват да отключват своя професионализъм и в главата им започват да се пораждат нови и изключително ползотворни идеи. 

Смехът намалява нивата на стрес в организма, а повечето болести в днешно време са свързани, именно с напрежението и психическата преумора.

Знаете ли, че служителите на Google имат задължителна почивна пауза, в която всички се смеят и забавляват?

Тази почивка е по средата на работния ден и позволява на служителите да се отпуснат от стреса и да продължат с работните си задължения разтоварени и с нови сили.

Всички учени са на мнение, че колкото повече се смее едни човек, толкова по-работоспособен е той. 
Някои големи компании са измислили и зали за разтоварване, това са помещения с игри и начини за разпускане на напрежението.

Когато успяваме да отделим по няколко минути на ден в смях и забавни истории, които да разказваме със своите колеги, ние ще се чувстваме значително по-удовлетворени от работата си.

''Ключов мотив за деня е - Направи едно добро дело. Помогни на някого да се усмихне!'' – Харви Бол

Докато сме на тази вълна, прочетете Как оптимистите привличат щастието към себе си и Защо трябва да притежаваме чувство за хумор