"Смелата Ваяна" - само за ценители

  • Сподели:
"Смелата Ваяна" - само за ценители

Тъкмо да си помислим, че зимата си е отишла и хоп - сняг за закуска! Не че не те обичаме, Зима, но вече си мечтаем за малко слънчице и пясък между пръстите.

Казвам това и виждам как златните лъчи се опитват да пробият един сиво-бял облак, който се възползва от безветрието и дреме мързеливо. Накрая се премества сърдито едва, но достатъчно, за да ми стане светло на душата.

Размечтавам се. Чувам от радиото някаква песен, която започва със звук от морски вълни и птици. И се сещам за смелата Ваяна, която ме грабна в един снежен ден и ме пренесе, като със сърф през преспите, някъде из островите на Тихия океан.

"Смелата Ваяна" е анимационен филм (подходящ и за деца - интересно уточнение, което би звучало странно преди някоя и друга година, но не и днес), който "Дисни" изграждат върху скелето на житейски метафори и мъдрости. И с помощта на гласовете на Дуейн Джонсън "Скалата" (полубогът Мауи), Никол Шерцингер (майката на Ваяна) и екзотичната Аули Кравальо (Ваяна).

Сюжетът ви е ясен. Няма нищо, което не сте виждали и чували досега - остров, приключения, богове, животни. Освен Моана, Мауи, петелът Хей Хей, богинята Те Фити и бабата, която просто ще ви напълни душата, както се казва. Ще се посмеете, ще ви стане по-топло някак отвътре и ще се вдетините. Ще се вдетините до такава степен, че сигурно ще се покажете през прозореца или терасата на офиса и ще запеете:

I've been standing at the edge of the water
Long as I can remember
Never really knowing why
I wish I could be the perfect daughter
But I come back to the water
No matter how hard I try
Да видим how far you will go!

"Смелата Ваяна" - само за ценители