София под влиянието на Скорпион

  • Сподели:
София под влиянието на Скорпион

Забележка: Това съдържание не е предназначено само за небесни запалянковци. Но вероятно те ще се усмихват повече.

СКОРПИОН (23 октомври - 22 ноември)
Елемент: вода
Качество: неподвижен
Черти: лоялен, страстен, свирепо амбициозен, с отмъстителни наклонности, дълбоко емпатичен, екстремен, доминантен, материалистичен, прагматичен

Рационалното изхвърча през прозореца, когато искаме да разберем дали друг човек е съвместима романтична партия. Границите, които логиката напуска, се размиват в четене на хороскопи, анализ на синастрични карти, гледане на таро.

А понякога и отскачаме до комшийката от 8-мия етаж, странна птица с притеснителен брой домашни любимци (и шапки), която твърди, че прабаба й е разкрила тайнството на тасеографията (гледане на турско кафе). И винаги го споменава лежерно на слизане в асаньсора. Когато сме приклещени и объркани.

Както и да е. Никога не влагаме толкова усилия да разберем дали един град е съвместима енергийна партия, когато се местим или ваканцуваме някъде. Че защо да го правим?

Не ни е нужда диплома от Московския Институт по астрология, за да научим, че един град може да се възприеме като жив организъм и като такъв, излъчва специфична енергия. Тази енергия, от друга страна, е напълно възможно да не пасва на нашето индивидуално енергийно поле и натална карта.

Именно по тази причина се чувстваме по-спиритуално единни с едно място вместо с друго. Лошата новина е, че при астрална опозиция - дългият престой на определено място може буквално да ни разболее. 

Градовете имат зодиакални знаци? Колко причудливо!

Според западната астрология, датата и мястото на раждане са колоните, върху които стои наталната карта. По нея човек може да анализира екзистенциалните си предпочитания и личностни характеристики.

Накратко, наталната карта представлява нашето съзнание, вкоренени страхове и природни потенциали. Също както човек се ражда с уникална колекция от астрологични аспекти, така и градът се появява на бял свят в определено време и място в историята, придобивайки индивидуални характеристики.

В обобщение, когато град бъде законно основан, той "се ражда" и така бива "благословен" с натална карта. Експертите наричат тази космическа операция "мунданна астрология" (от лат. Mundus - свят), която е един от най-старите клонове на астрологията. Те твърдят, че картата корелира директно с политическото, историческото и културното развитие на града, както и с начина, по който хората го обитават.

Че по какво София и Скорпион си приличат?

Започнах да обръщам внимание на енергийното поле на дадено място след като напусках гнездото, за да се присъединя към по-висшите умове в един софийски университет. Сензорите някак се отключиха самоволно. Споделях квартира с огнена приятелка от гимназията, с която гонихме вятърни мелници и опознавахме новия си оживен дом.

Впоследствие се оказа крайно интригуващо как двама човека на една възраст, от един пол и етнос, със сходно минало и споделени интереси могат да преживеят едно място с толкова различни хвърчащи емоции. Та, като всеки рационален и здравомислещ човек, предположих, че недоказана езотерична наука е някак замесена.

София е крайна

София е люлката на дисбаланса, което означава, че тя репрезентира едно от две неща за гражданите. Или е българската "американска мечта", или е приют за бездомни с площта на град. Прекараните ми години в столицата ми отвориха очите за истинския лик на София - и тя е двулика. Но не по близнашки.

От една страна, София е най-икономически развитият град в България с процъфтяваща културна среда. От друга страна, София е най-неблагоприятното място за отглеждане на деца, бидейки най-замърсената европейска столица. Тук открих първата релевантна скорпионска черта - крайна. Скорпион е фиксиран знак, което прави архетипа толкова вироглав, че всъщност никога не може да открие баланса в себе си. Но и не го търси, защото се чувства добре да тежи на една везна.

Именно заради това хората често усещат София в една или в друга крайност. София никога не остава неизкоментирана и безлична. Или сме влюбени в нея, или не искаме да имаме нищо общо с нея. Както хората се чувстват спрямо представителите на знака Скорпион. Рядко сме беразлични към Скорпионите именно заради ясно очертаната кутия, в която сами винаги се поставят.

София е амбициозна

Амбиция е друга Скорпи характеристика, която град София излъчва. Никой не отива в София да си почине от шумотевицата и да полежи на хамак. Пътуващите до оживения град обикновено имат натоварени работни графици или се борят за академично развитие. "Да си намериш късмета" не е част от плана на кореняк и кандидат столичани.

"План" е ключова дума, също. Точно както Скорпионите прескачат огньове в стремежа да си осигурят финансова стабилност, така и София е мястото, предлагащо най-много възможности да станем материалистични акули или пък експерти в сферата си и да ударим печата на солиден пенсионен фонд.

София е доминантна

Като столица на България, София е най-доминиращият град и поставя политическия и културния тон за цялата страна. Това рефлектира на скорпионската нужда да контролира (control freak) в ниското си изявление, а във високо - придобива форма на успешен лидер и организатор.

Докато Лъвът е роден цар/шеф, то Скорпионът е роден стратег и изчислява най-прекия път до титлата "лидер" като използва манипулация и остър ум. И както Скорпион е мнителна лисица, винаги подготвена за най-лошия сценарий, така София има капацитета да преодолее всяко природно и политическо бедствие, и дори ще възкръсне от пепелта с нова, по-голяма сила. Оповавайки се на мотото си "Каквото не те убива, те прави по-силен", София е непоклатима.

София е лоялна и постоянна

София расте, но не старее. Или по-скоро трансформира се, но в корена си остава непроменена. Само истински (т.е. енергийно приспособили се) софиянци ще разпознаят чувството на енергийна подкрепа, което градът дава.

Да знаеш, че можеш да пропътуваш света, да идеш на Еразъм, да те повишат до чуждестранен клон на фирмата, и все пак вкъщи да те посрещнат с носталгична прегръдка от все същите любящи градски ръце. И независимо колко непроменена си остава политическата обстановка, интимно мъглявата атмосфера, подаваща глава от Витоша, винаги ще надделее в сърцето на човек.

И защо понякога просто нещо не пасва?

Както установихме досега, един град има способността да проявява човешки характеристики, базирани на слънчевия им знак. И както хората не винаги се разбират, така и градовете могат да не отговарят на всички наши емоционални нужди. Например, населението на град София надвишава 1.30 милиона жители (към март 2019 г.) и някои от тях може би се чувстват "не на място" без причина. Само да знаеха, че съществува напълно смислено космическо обяснение!

Истински пример за това е моя приятелка Овен, която преживя редица здравословни проблеми непосредствено след преместването си в София. Столичните доктори така и не откриха точна медицинска причина за болежките й, затова я изпратиха с диагноза "стрес" и потупване по рамото. Моят немедицински поглед е, че Огън (Овен) и Вода (Скорпион) не се комбинират. Е, комбинират се, но Водата винаги печели битката.

Друг пример е гимназиалната ми приятелка, която умишлено описах като "огнена", тъй като тя е жизнерадостен Лъв. Тя винаги чувстваше, че градът притежава острие, което пронизва само нея, а настроенията й преживяваха константна въртележка.

Като свидетел първа степен мога да твърдя, че чувствата й не бяха обвързани с трудно приспособяване към новите условия. Дори напротив. В действителност, трескавият град подтискваше артистичните й способности и креативно мислене. Бавно, но усърдно потушаваше Огъня й.

От своята камбанария на Слънце в Скорпион, аз усещах, че софийската напрегната лежерност бе точният размер, но винаги емпатизирах на тези, които не бяха уцелили обувката.

Енергиен конфликт

В заключение, всяка жаба да си знае астро гьола. Земните хора (Телец, Дева, Козирог) и Водните хора (Риби, Рак, Скорпион) ще се чувстват в свои води на терена на българската столица, но пълната натална карта играе важна роля и детайлите не бива да се пренебрегват.

Въпреки всичко, енергиен конфликт не бива да е повод за притеснение, тъй като се очаква да намерим общ език с опозиционните си знаци, за да израстнем. Не е страшно, само е трудно.

Благодарим на Етюд-и-те на София за любезно предоставените снимки.

София под влиянието на Скорпион
София под влиянието на Скорпион
София под влиянието на Скорпион
София под влиянието на Скорпион
София под влиянието на Скорпион
София под влиянието на Скорпион