Стойността на живота се измерва с това как сте го използвали

  • Сподели:
Стойността на живота се измерва с това как сте го използвали

Животът е свойство, което отличава организмите от неживата природа. Той ни е даденост по рождение и ни бива отнет след време. Продължителността му е просто едно число, което не показва същността му. Думата стойност се тълкува по различни начини – значение, ценност, достойнство.

През цялото си съществуване трябва да се стараем да придадем значение на живота си, да го пазим, защото е най-ценното нещо, което ще притежаваме, и да съумеем да не потъпкваме достойнството си. Когато успеем да го направим, ще имаме възможността да кажем, че сме имали стойностен живот.

Хората смятат, че живеят, но всъщност използват живота така, както използват въздуха, водата и предметите около тях. Получават полза от него и затова продължават да го употребяват ежедневно. Облагите са различни за всеки човек – пари, щастие, любов, време с близките или кариера. Задавали ли сте си въпроса "За какво живея?" 

Предполагам всеки един от нас е размишлявал над смисъла на живота. Защо сме направили така, как сме стигнали до тук и дали ще стигнем за където сме тръгнали. Но колкото и да мислим, не можем да променим миналото, а трябва да го приемем, защото заради него сме такива, каквито сме в момента.

Ако не харесваме настоящето, трябва да възнамерим да променим бъдещето , защото то е в нашите ръце. Не виждаме края на пътя, по който вървим, но сме способни да направим така, че когато стигнем, да погледнем назад и с усмивка да кажем: "Аз живях!".

Трябва да се постараем да запомним моментите, в които сме били щастливи, защото лошото винаги го има. Моментите, които спират дъха ни, а не броят вдишвания, измерват живота ни. След нас остават единствено делата ни. Думите се забравят, чувствата избледняват, но спомените живеят в нас. Основната ни цел е да направим нещо значимо, за да ни запомнят, защото, ако забравят за нас, защо изобщо сме живели?

Постигнали ли сме нещо важно или сме се заблуждавали през цялото време? За да не си задаваме тези въпроси в края, трябва да го изживеем пълноценно. Да си поставим високи цели, за да се стремим винаги нагоре. Да сбъдваме мечтите си и да се радваме дори и на най-малките неща, защото щастието е смисълът на живота. Към него се стремим всички, защото без него ще сме роби на тъгата и болката, която ни заобикаля.

Животът е едно приключение. Каква е продължителността му никой не знае. Но колко вълнуващо ще бъде зависи от нас. Бъдете благодарни за това, което имате. Старайте се да увеличавате щастливите моменти. Не само използвайте живота, а живейте!

Стойността на живота се измерва с това как сте го използвали

През цялото си съществуване трябва да се стараем да придадем значение на живота си, да го пазим, защото е най-ценното нещо, което ще притежаваме... Снимка: neetikarao.wordpress.com