Това ли заслужиха жените - коментар за And Just Like That

  • Сподели:
Това ли заслужиха жените - коментар за And Just Like That

Настоящата статия съдържа спойлери!

Знаете с какво голямо вълнение очаквах And just like that и как имах нетърпение да видя отново жените, с които моето поколение сякаш израсна. Можете да си припомните статията ето тук.
Чаках продължението на сериала заради връзката между тези приятелки, за да видя обещанието как се е развил животът им, на какъв етап се намират в момента и нейно величество модата, разбира се - исках очите ми да се пълнят с красивите гледки от еферните тоалети, прически и обувки. 
Още на епизод едно сценаристите са решили да приключат с образа на Тузаря и той, както знаете, умря. Темата разгледах в тази статия.
Съответно Кари остана вдовица. 

Тоест ние от тяхната изстрадала връзка видяхме продължението ѝ, което в кулминацията си завършва със смърт. 
Видяхме Миранда, която в зората на тази си възраст, за едни свързана с приключения и пътешествия, за Миранда е свързана с жалкото криене на патрончета алкохол някъде из дебрите на чантата, желание за секс с други жени и в крайна сметка неговото осъществяване. 
Миранда и Че имаха сцена, в която се натискат и целуват в кухнята на Кари, в последствие Миранда мастурбираше в спалнята си, докато синът ѝ говореше нещо през вратата. 
Миранда е толкова нещастна в скучния брак с глухия си мъж Стийв, че обръща мъката си в градуси с надеждата да не я застигне. Та тя не беше ли мега добър адвокат в голяма кантора? Дори мисля, че стана и партньор в 30-те си години.

Видяхме Шарлът, която е застинала в нищото между двете си дъщери, съпруга си и избора на рокли. Тя е останала там. Тя отново очаква нечие одобрение. 
Дъщерята на Шарлът сега иска да бъде момче.
Кари пикае в бутилка, защото не може да стане от леглото и няма кой да ѝ помогне да се изправи.
Кари отива на лекар. 
Същата Кари, която не се страхуваше и изчервяваше докато говори за секс и имаше собствена колонка на такава тематика в продължение на десетилетия и слогана на сериала "Сексът и градът" беше "Кари Брадшоу разбира от секс и не се страхува да пита", същата тази героиня сега има проблем със секс тривиалностите. Кари не може да се ориентира в медийния свят и социалните мрежи, а същият образ притежава огромен опит и слава.
Всичко това беше обидно за мен, а аз доста трудно намирам причини да се обидя, особено в нещо, в което толкова съм вярвала и обичала.

Това ли заслужиха тези 50-годишни жени? Това ли е нещото, което ни очаква нас?
Голямата, красива, уверена, цветна, силна, модерна, забавна, човешка надежда, която имахме за жената като цяло в "Сексът и градът", сега се е превърнала в несигурна, сива, скучна, болна, колеблива, немощна жена. 
Аз не видях какви са предимствата от това да си жена на 50. 
50-годишните също се развиват. 
Исках точно това да бъде отразено.  Исках сериала да работи. Въпреки обективната гадост и независещото от тях обстоятелство, че колегата им, образа на Станфорд Блач, почина докато текат снимките на предаването. Въпреки другото зло, че през последните месеци Крис Нот (Тузаря) получи сексуални обвинения и като най-правдиво и логично сценаристите избраха образът му да бъде отстранен, макар и всички сцени с него да са вече записани и с ясния риск, че това ще докара отлив на зрители и нарушение в епизодите. 

Исках този сериал да има друга съдба. 
Отлична възможност бе по този начин сериалът да покаже жизнеността на 50-годишните жени, тяхната сила, тяхното влияние, въздействие, тяхното преоткриване.
Да кажем Кари да се бори с упреците за остаряване, сексизма. 
Боже, исках развитие в Шарлът отвъд нейните възможности на сухарка.
Може би годините щяха да задълбочат приятелската им връзка и да ги изкарат отвъд гневната им съвместимост. 
А те какво? Пак стоят окапали на една маса, но този път три вместо четири. 
В опитите сериалът да бъде актуален, коректен и уместен, напълно пропуска момента за това какво всъщност правят тези години с трансформацията на жените. 

Действителната предпоставка е, че гледаме три пътешественички във времето, които сякаш са взети от 2004 г. и току-що спуснати в 2021-2022 г. И всички са шокирани. Местоимения, небинарни, расизъм, Instagram, подкасти, остаряване, гей - сякаш сега чуват за всичко това. Болезнено е да се гледа. Сценаристите и редакторите взеха предишните самоуверени герои и ги превърнаха в неудобни жени, които нямат идея как да се ориентират в съвременния свят.
Един от основните ми мотиви да продължа да гледам, освен чисто професионална гледна точка, бе факта, че исках да разбера какво ще прави Кари като вдовица.
Как продължаваш живота си напред след като партньорът ти е починал при това наскоро? 
По какъв начин ще се изразява твоето страдание? В какво и как ще намериш утеха?
Изрежете сцените с опетнения Биг, но поне дайте на героя нужната скръб. 
В крайна сметка някога всичко се въртеше около тази любов и всички влизахме в обувките на Кари, не защото са Маноло Бланик.