Труден е животът на хората, които избират лесния път

  • Сподели:
Труден е животът на хората, които избират лесния път

Поставени сте пред избор. От едната страна винаги е по-лесното, по-удобното за момента, пасва добре за вас и другите около вас. От другата страна ще трябва да се поизмъчите, да направите промени, от които се страхувате, да обтегнете някои взаимоотношения. Е, как ще постъпите, бъдете честни със себе си?

Мислим си, че когато избираме лесния път, улесняваме и живота си. Разбира се, съзнанието ни ще намери оправдания, за да не се чувстваме виновни - скъпо е, много е далеч, сега не е подходящият момент, не искаме да влизаме в конфронтация. Така успяваме да скрием от себе си, че всъщност правим крачка назад.

Живеем в една заблудена реалност, която сами сме създали, и мислим, че тя ни носи сигурност. Поставяме на преден план чуждите желания, очаквайки да ни бъде върнат жестът в определено количество любов и грижи. Забравяме обаче, че никой никога не се чувства длъжен към нас за изборите, които правим в собствения си живот.

Залъгваме се, че жертвата със себе си ще бъде добре заплатена и по този начин омаловажаваме важността на борбата със страховете си. Живеем сякаш между капките и си мислим, че ни се е разминало, но събуждайки се един ден в собствения си свят, който никак не харесваме, разбираме, че тъпчем на едно място и сами се заключваме в клетката си, надявайки се всичко, с което трябва да се справим, някак да се изпари.

Лесното прави живота още по-сложен и най-вече неудовлетворителен. Ако търсите щастието, трябва да се изправите пред трудностите, да приемете предизвикателствата и да предизвикате съдбата си. Може би ви изглежда страшно сега, но по-страшно е сам да се закопаеш в убиващата монотонност и вечно повтарящото се ежедневие.

Правейки по-трудния избор, ние моделираме личността си за по-хубавия живот - усъвършенстваме се, научаваме, овладяваме! Обвивката на заблудата ще падне и пред очите ни ще се разгърне един съвсем нов свят, в който имаме доверие на себе си. Така ние ще започнем истински да вярваме, че можем да постигнем всичко и границите, които преди са ни спирали, вече няма да съществуват.