Вълнуващите научни открития за колагена

  • Сподели:
Вълнуващите научни открития за колагена

Какво представлява, къде се намира и защо се нуждаете от различни типове колаген

Трудно е за вярване, че като добавите към менюто си едно-единствено хранително вещество, ще можете да спите по-добре, да имате по-здрава мускулатура и да забавите процеса на стареене. Колагенът действително е универсален.

Няма как да не е, след като се открива на толкова различни места в тялото. Помислете – кожата е много различна по своята структура от костите, а хрущялите не приличат на мускулите, нито пък на лигаментите или на лигавицата на кръвоносните съдове. И все пак колагенът е част от всички тях, като в някои случаи е основният компонент на тъканта.

Как може едно вещество да приеме толкова разнообразни форми? Отговорът е прост: Въпреки че тази мултифункционална тъкан има едно-единствено наименование, структурата й варира в зависимост от местонахождението й в тялото.

Всъщност през последните близо 90 години учените са идентифицирали поне 28 типа колаген, като 16 от тях в човешкото тяло, където поддържат структурата, предпазват от травми и опасни микроби и ни позволяват да сме едновременно силни и гъвкави физически.

Както казах, набавянето на колаген с храната става все по-важно с напредването на възрастта, тъй като съдържащите колаген тъкани в тялото започват да се износват.

Добавянето на 20–50 грама от това вещество към ежедневното меню може да подобри чревното здраве и състоянието на кожата, ставите, косата, ноктите, имунитета, гръбначните дискове и кръвоносните съдове.

Не искам обаче да приемате препоръките ми на доверие. Самият аз повярвах в колагена, когато видях резултатите от проучванията. Важно е и вие да се запознаете с тях, за да сте подготвени да направите най-добрия избор за здравето си.

Затова нека разгледаме по-подробно какво се случва, когато консумираме колаген, и кои са най-важните типове. Нека видим как простичкият навик да си ги набавяте ежедневно може да подобри цялостното ви състояние и дори да добави години към живота ви.

10 изненадващи ползи на колагена:

1. Колагенът подобрява съня

2. Колагенът успокоява и повишава настроението

3. Колагенът помага за регулирането на теглото

4. Колагенът помага за изграждането на мускулна маса

5. Колагенът е полезен за здравето на костите

6. Колагенът подобрява работата на сърцето

7. Колагенът укрепва имунната система

8. Колагенът има антиоксидантни и детоксикиращи свойства

9. Колагенът възстановява хормоналното здраве

10. Колагенът подобрява качеството и продължителността на живота

Как да си набавяме повече колаген с храната още от днес

Тъй като колагенът се съдържа в цялото тяло и е тясно свързан със силата, възстановяването, еластичността и гъвкавостта, оптималният му прием може да ни избави от най-често срещаните – и най-неприятни и мъчителни – симптоми, дължащи се на неговия дефицит, които изпитваме с напредване на възрастта.

Не е достатъчно обаче само да приемате колаген с храната или като хранителна добавка. Важно е също така да се грижите за наличните нива на колаген в тялото ви.

За тази цел създадох метод, който предотвратява увреждането му и способства производството на колаген в организма ви. Той е базиран на три основни стратегии.

■ Консумирайте храни, богати на колаген, както и на аминокиселините, които участват в изграждането му, като например пролин, хидроксипролин и глицин.

■ Избирайте храни, които увеличават производството на колаген и редуцират разграждането му. Това са храни с високо съдържание на витамин C, цинк и полифеноли.

■ Избягвайте храни, които разрушават или увреждат колагена.

Повече може да научите от книгата на д-р Джош Акс - "Чудото колаген"