Вредни и полезни храни

  • Сподели:
Вредни и полезни храни

Ежедневно натрупваме в тялото си токсини чрез прием на вредни храни и напитки, а от своя страна, тези токсини са виновници за покачване на теглото ни, тежест в корема, покачване на холестерола, целулит и като цяло, влошават нашето здраве.

Важно е да се научим кои храни са полезни за нашето здраве, дават ни сила и енергия, без да се подуваме и да натрупваме излишни мазнини в тялото си и кои храни трябва да зачеркнем от менюто си.

 

ВРЕДНИ ХРАНИ

  1. Бяла захар – Ако искаме рязко да покачим теглото си, бялата захар ще ни спомогне за това. Трябва да се научим да избягваме всички продукти, които имат съдържание на захар, ако искаме да поддържаме добра форма. Можем да намерим и подходящи заместители на бялата захар като – мед или фруктоза.
  2. Газирани напитки – Определено, всяка една газирана напитка носи огромни негативи на нашия организъм – от рязко покачване на теглото до постоянно подуване на корема.  Можем да ги заменим с вода, чай или домашно приготвени натурални сокове.
  3. Шоколадови и тестени изделия (торти, пасти, вафли, кроасани, мекици, баници, шоколади, бял хляб и всичко, което съдържа бяло брашно или бяла захар). Всички тези храни са вредни за нашето здраве и тяхната консумация предизвиква негативни реакции в нашето тяло като натрупване на излишно тегло, подуване и постоянна умора. Можем да ги заменим с консумация на мед, пълнозърнести бисквити, протеинови блокчета, плодове и черен шоколад, който е изключително полезен за сърцето.
  4. Колбаси (кренвирши, салами, наденици, пастет). Всички те носят вреда за нашия организъм, тъй като имат голямо съдържание на стабилизатори, консерванти, оцветители, и всякаква друга химия, която им позволява да запазят вида си за по-дълго време без да се развалят, както и да подобри вкуса им. Определено, може да не се залъгвате, че в тях има съдържание на месо, защото те съдържат предимно соя, смлени животински остатъци и вода. А пастетът съдържа основно смлени животински крайници, кости и вътрешни органи.
  5. Чипс и всякакъв вид снаксове - Те също са изключително вредни за нашето тяло, тъй като имат голямо съдържание на мазнини и оцветители. Те са изключително калорични и водят до затлъстяване.
  6. Маргарин и майонеза – Маргаринът е враг номер едно за нашето сърце, тъй като е преработен и неговото съдържание е предимно оцветители и хидрогенирано растително масло. Всичко това полепва по нашия стомах и се задържа за значителен период от време, в който причинява огромни щети на нашия организъм.

 

ПОЛЕЗНИ ХРАНИ

  1. Млечни храни и сварени яйца – Киселото мляко е с голямо съдържание на полезни бактерии, които подпомагат преработката на всички токсини и храни, които са се натрупали в стомаха ни. Киселото мляко е полезно за прочистване от излишните токсини и за правилното балансиране на червата. Сварените яйца се усвояват изключително лесно от организма и са изключително полезни за всеки човек, който е решил да води здравословен начин на живот.
  2. Ядки и всякакъв вид семена (чия, ленено семе, сушени плодове, пектин) - Ядките са чудесен начин да заситим глада си, те са полезни и тяхната консумация не носи риск от покачване на тегло и здравословни проблеми, напротив те спомагат за балансираното хранене, както и за добра сърдечна дейност.
  3. Плодове – Честата консумация на плодове ще подобри тонуса, кожата и правилното функциониране на червата. Те са с голямо съдържание на витамин С. От плодовете наблегнете предимно на цитрусите, защото са изключително здравословни и полезни за нашия организъм и не водят до излишно покачване на теглото ни, както и до подуване и тежест в стомаха.
  4. Зеленчуци – Сурови или печени, те биха спомогнали да си изваем перфектната фигура. Ако в менюто ни присъстват предимно зеленчуци, това ще доведе до дълготрайно прочистване на организма, както ще ни помогне да се отървем от излишните килограми.
  5. Мед и черен шоколад – Всички знаем за изключителните лечебни свойства, които притежава медът. Важно е да присъства в менюто ни, ако искаме да сме здрави и да чувстваме енергия.
  6. Риба и телешко месо – Рибата е изключително полезна стига да не е консервирана или пушена, защото притежава голямо количество сол, която не е особено полезна за здравословния ни начин на живот. Телешкото месо е чисто и без съдържание на излишни мазнини, точно поради тази причина, консумацията на телешко месо, би ни спомогнала за поддържането на перфектна фигура.