Всичко, което "Гугъл" знае за нас

  • Сподели:
Всичко, което "Гугъл" знае за нас

Eто шест връзки, които показват някои от данните, с които "Гугъл" разполага за всеки потребител.

1. Вижте какво мисли "Гугъл" за вас

За да показва подходящи реклами, "Гугъл" събира данни за вас и създава профил. Можете да контролирате и редактирате информацията, която "Гугъл" има за вас:

http://www.google.com/settings/ads/

"Гугъл има инструмент, известен като "Гугъл аналитикс" (Google Analytics), който помага на издателите да видят кои страници сте разгледали на сайта им, колко пъти сте го посетили, колко време сте се задържали и т.н. 

Можете да се откажете, ако не искате да се събират такива данни за вас:

http://tools.google.com/dlpage/gaoptout

2. Вижте историята на местоположенията си

Ако използвате Android, мобилното устройство може да изпраща вашето местоположение на "Гугъл". Можете да видите цялата история на посетените от вас места:

https://maps.google.com/locationhistory

3. Вижте цялата история на търсенията си:

"Гугъл" запазва всяко едно от търсенията, които сте правили. При това те записват всяка реклама, на която сте кликнали. Този списък е на разположение в настройките на вашия профил:

https://www.google.com/history/

4. Как да получавате месечен доклад за сигурността и неприкосновеността на личните си данни

"Гугъл" предлага страница за дейността на вашия акаунт, в която са описани всички услуги на "Гугъл", които използвате. Можете да получавате месечен доклад, който ще бъде изпратен на електронната ви поща:

https://www.google.com/settings/dashboard

5. Научете всички приложения и разширения, които имат достъп до данните ви в "Гугъл"

Страницата за дейността на акаунта ви предлага списък на всички приложения, които имат някакъв вид достъп до вашите данни. Можете да видите точно какви разрешения са издадени на приложението и да отмените достъпа до данните си тук:

https://security.google.com/settings/security/permissions

6. Изтеглете всичките си данни

"Гугъл" ви позволява да експортирате всичките си данни: отметки, контакти, файлове, профилна информация, клипове в YouTube видео, снимки и още:

https://www.google.com/takeout

Бонус:

"Гугъл" пази и историята на търсенията ви в YouTube. Можете да го намерите тук:

https://www.youtube.com/feed/history/search_history

Източник: Cloudfender.com / Obekti.bg

Всичко, което "Гугъл" знае за нас

Кгато използваме "Гугъл", ние правим сделка с компанията, пише "Бизнес инсайдър".

Ползвайки пощата Gmail, YouTube, Google Maps или простото търсене, ние се съгласяваме доброволно да споделим информация за себе си. "Гугъл" получава тази информация и я продава на рекламодателите.

Колкото повече "Гугъл" знае за нас, толкова по-лесно ще е за тях да ни "предоставят" като идеалния клиент за рекламодателите. Те от своя страна са готови да платят повече за реклами, които са идеално насочени към потенциалните им клиенти.

Така например, ако обичате да пътувате, търсите активно в интернет къде да прекарате своята почивка, често ще виждате реклами на самолетни полети и хотели.

"Гугъл" използва различни методи, за да разбере всичко за потребителите си. Има информация, която се дава доброволно от всеки потребител – това се случва при регистрирането в услугата им за електронна поща или нов мобилен телефон, работещ с операционна система Android.

За интересите ни говорят и клиповете в YouTube, които гледаме, както и от търсенето в търсачката на "Гугъл".