За тревожността и къде да я денем - II част

  • Сподели:
За тревожността и къде да я денем - II част

За тревожността и къде да я денем - I част

След като разгледахме колко важно е подходим към тревожността осъзнато, ще обърнем внимание на психосоматиката и на това колко важни са храненето, самоусъвършенстването и взаимопомощта. Споделете и Вашите идеи за справяне с тревожността и може да получите подарък - книга.

Психосоматика

Всички, вече сме чували за научно доказаната и все по нашумяваща теория за причинно-следствената връзка между психиката и тялото по отношение на болестите. В последните години темата е на фокус, но още Платон и Аристотел говорят за това.

Психосоматиката казва, че белите дробове са в пряка връзка с живота, с желанието за живот, със способността да живеем добре, защото дробовете дават кислород на клетките, с други думи живот в човешкото тяло.

Или, ако трябва да перифразирам, да живеем, означава да преживяваме, да чувстваме, да изразяваме и споделяме чувствата си, да сме независими и свободни да творим живота си и да правим своите избори.

Аз съм тялото ти, чуй ме!

Ангажирайте мозъка си с нещо ново

Идва ред да поговорим и за мозъка. Ако продължавате да работите, той е доста зает. Все пак опитайте да му дадете възможност да се ангажира с нещо ново, което би било полезно за развитие на това, с което се занимавате.

Ако ли не, опитайте да се включите в някой онлайн курс и да научите нещо, което ще ви направи по-конкурентоспособни след карантината.

Негово Величество мозъкът

Хранене
Разбира се, обърнете внимание на храненето. Аз лично добавям допълнително витамини и минерали. Бъдете заедно с приятели за обяд или вечеря, дори и онлайн.

Витамини: пълен списък, хранителни източници и здравословни ползи

Вечеря с приятелски семейства, например е добра идея за поддържане на връзка с близки хора. Този вид подкрепа е нужна на всички ни.

Може би и терасите ни биха могли да станат по-привлекателно място за отдих и слънце.

Творете.

Дайте израз на безпокойството си чрез рисуване

Останете стъпили на земята

Но и не позволявайте да се потопите прекалено в различни активности и да излезете от реалността. Получаване на информация от брифинга веднъж на ден, както и от някой достоверен източник е достатъчно.

Важно е да сме адекватни, заземени. Всички тези практики правят точно това - заземяват ни, за да се хванем здраво и да посрещнем реалността адекватно.

Но докато дойде ред за това, да преживяваме и реагираме подобрявайки взаимоотношенията си и мястото в което живеем, вътре в нас и около нас. Корона вирусът може да ни отмине, но вместо това да ни погубят натрупаните проблеми около нас и вътре в нас.

С какво запълваме живота си?

Дългосрочен план

До сега говорихме за ежедневни дейности, които може да включите в краткосрочния си палн. Направете си и по-дългосрочен план, в случай че карантината продължи месец, три, пет, година.

Това е достатъчно време за преквалификация и допълнителна квалификация. Хайде да си помечтаем, ако имахме още един живот, какви бихме искали да станем?

Наясно съм, че когато човек трайно не е бил свързан с емоциите и чувствата си поради някаква причина, е по-трудно да си изясни как иска да изглежда животът. Ще има за изчистване стари ситуации и емоции, които ще излязат.

Но пък ще можете да вдишате дълбоко чист въздух. Струва си. Може би това е един добър период да започнете психотерапия и да използвате времето, за да инвестирате в себе си. От личен опит знам, а и не само, че тази инвестиция се връща многократно.

Бъдете благодарни на света за всичко, което имате

Споделете своите идеи

Споделете и Ваши идеи за това как си помагате да преминете през ситуацията по един по-добър начин? Нека сме в помощ на всички, които нямат възможност да ходят на терапия. Един от всички, включили се с идея като коментар под материала ще получи подарък – книгата "Обичай смело". 

Остани си вкъщи - интересни идеи за деца и възрастни