Защо мъжът и жената обичат различно

  • Сподели:
Защо мъжът и жената обичат различно

Сърдечност и отдаденост, страст и сигурност, симпатия и чувственост... Възможностите за интерпретация на тези думички са безброй. Но защо мъжът и жената обичат по различен начин и често говорят на различни езици?

Мъжете имат по-ограничена система за избор на своята половинка, твърди експертът по междуполови отношения Кристиан Тийл. Повечето представители на силния пол си задават първо въпросите: "Привлекателна ли е?" и "Мила ли е към мен?".

Тоест, те не се опитват да разберат дали връзката ще просъществува, а по-скоро дали се харесват на жената. И точно затова често мъжете се влюбват до уши още в началото - според едно проучване 65% от тях изговарят вълшебните думички "Обичам те" още след няколко седмици, докато само 45% от жените са готови да формулират изречението толкова рано. Дамите предпочитат първо да опознаят по-добре партньора си и се вслушват повече в разума си.

Когато става дума за конфликти...

... мъжете са познати като любители на горещите дебати и тежките битки с конкурентите, но не и у дома. Там те избягват всяка възможна кавга. В любовните връзки мъжете са тези, които предотвратяват конфликтите, казва Кристиан Тийл. В 90% от случаите жените подпалват искрите на скандала. Обяснението на експерта: за мъжете любовната връзка е много-по важна, отколкото за жените. За представителите на силния пол тя представлява опора, тя е основата, върху която градят професионалните си успехи.

Кой изневерява повече?

Според редица проучвания и двата пола са способни на изневери - само че при мъжете всичко се върти около секса, а при жените - около близостта с партньора. Експертът Тийл обаче е на мнение, че и жените, и мъжете търсят едно и също - по-голяма емоционална близост, отколкото в брака. Все пак има една разлика - в повечето случаи мъжете са тези, които се отправят към извънбрачни завоевания, когато имат нужда да повдигнат самочувствието си. При жените желанието за доказване не дава повод за изневяра.

Кой е по-силният при раздяла?

Жените се справят по-добре със самотата, отколкото мъжете. Това обяснява факта, че дамите са тези, които най-често слагат край на любовните отношения. Цифрите го доказват: през 2007 година при 55% от бракоразводните дела жените са подали молбата за развод. Затова пък мъжете са готови да се обвържат отново по-бързо, отколкото жените. Дамите се впускат в нова връзка едва година след раздялата.

Жените не говорят повече от мъжете

Броят на изговорените думи при жените и мъжете е почти еднакъв. Съдържанието им обаче е съвсем различно. Докато мъжете предлагат конкретна информация, жените клонят към детайлите. Нежните половинки все пак имат малко предимство - те не срещат трудности да говорят открито за чувствата си и знаят много добре, че подобни разговори скъсяват дистанцията между партньорите.

Кой е по-свободолюбив?

Жените искали близост, мъжете пък свобода. Вярно ли е това? Кристиан Тийл опровергава твърдението. В днешно време именно жените са тези, които търсят все повече независмост. Някои жени дори съвсем целенасочено се обвързват с мъж, живеещ в далечен град или дори в друга държава.

Източник: "Дойче Веле"