Защо "обличай се за работата, която искаш, а не за работата, която имаш" всъщност е доста добър съвет?

  • Сподели:
Защо "обличай се за работата, която искаш, а не за работата, която имаш" всъщност е доста добър съвет?

Търсенето на нова работа е като търсенето на ново гадже. Трябва да бъдеш подготвен емоционално за нея, за да можеш да я откриеш. На интервю, както и на първа среща, в никакъв случай не трябва да изглеждате отчаяни и несигурни, освен това винаги трябва да се обличате подобаващо, за да привлечете вниманието на тези, които искате да ви забележат.

Надали е нужно да обяснявам защо може да носите минипола на интервю за сервитьорка, но не и на интервю в адвокатска кантора. Това вече си го знаете. Личният стил обаче не спира да има значение, след като подпишете трудовия си договор.

Когато ви поканят на интервю за желаната работа, опитайте се да направите едно малко проучване и да разберете как се обличат хората в офиса. Изключително важно е да бъдете разпознати визуално като част от екипа, още преди да сте казали добър ден.

Това правило не се отнася само за интервютата. След като ви назначат на първата ви позиция в дадена фирма, постарайте се да разпознаете как се обличат различните специалисти, особено когато във фирмата няма строго определен дрескод.

Така например колегите от отдел "Продажби" сигурно ще са облечени най-елегантно (може би една идея по-елегантно от всички други във фирмата), мениджърите, които не работят директно с клиенти, ще залагат на ежедневно-елегантния стил, а колегите ви на високи технически позиции… е, на тях сигурно не им пука как се обличат.

Още докато прохождате в кариерата, хората ще започнат да ви забелязват и да си формират представа за характера ви. Въпреки че уменията ви винаги ще бъдат водещ фактор в кариерата, не забравяйте, че хората, които вземат решенията във фирмата, все пак ще са по-склонни да назначат на високи постове служителите, които те самите разпознават визуално като лидери. По този начин гардеробът ви може да ви даде предимство пред други кандидати с квалификации и умения, подобни на вашите.

Така че забравете за растите, ако целта ви е да заемете висок пост в отдел "Продажби" или помислете дали да не си направите, ако искате да се впишете в криейтив отдела, а ако мечтата ви е да станете ИТ-специалист и всички колеги на технически позиции са метъли, сигурно няма да е блестяща идея да ходите на работа с костюм или да копирате визията на най-нашумелите попфолк звезди.

Дори ако сте прекарали вече дълго време във фирмата, никога не е късно да промените визията си така, че тя да пасва на кариерния ви план. Внимавайте обаче да не правите много резки промени. Ефектът ще бъде обратен, тъй като ще изглеждате отчаяни.

И накрая не забравяйте най-важното – бъдете себе си! Сигурно ви се струва неуместен този съвет след всичко, което ви казах, но той е напълно на място. Никой няма да ви симпатизира, ако изглеждате фалшиво. Избирайте си тоалети, които наистина харесвате, наблегнете на любимите си цветове и ги съчетайте според случая, не скачайте от маратонки на високи токове, ако не са ви наистина удобни.

Просто преоткрийте стила си в контекста на работната среда. Може това да отнеме време, но ще си струва, уверявам ви.

Още интересни статии на автора може да откриете на Milaswellness.com.

Снимка: dumblittleman.com