Защо се разделяме?

  • Сподели:
Защо се разделяме?

Възможно ли е да живееш с някого 20, 30, 40 години и да имате щастлива връзка? Този въпрос си задават както хората, които имат партньор отскоро и предстои да решат дали да се обвържат трайно, така и тези, които са във връзка от много години.

Първо, ако се замислите, ще откриете, че и самите вие познавате поне една хармонична двойка. Второ – и в историята има доста такива. Ясно е, че дългите, щастливи съжителства са възможни. Проблемът е, че като знае статистиката за високите нива на разводите през последните десетилетия, човек започва да си мисли, че щастието в двойката е по-скоро нещо екзотично и изключително.

Оттам се настройва на тази вълна и започва да гледа своето щастие под лупа и да се взира за пукнатината. Няма да се изморя да повтарям, че каквото търсиш, това виждаш и където ти е фокусът, натам те водят и случките в живота ти.

Нормално е в моята работа като сексолог и семеен терапевт да срещам повече двойки, които имат проблеми и са по-скоро на ръба на раздялата. Казвам нормално е, защото голяма част от хората все още не възприемат терапевта като неизменна част от живота си и го търсят едва, когато каруцата се преобърне.

Моето правило е дори когато има желание за раздяла, да работим първо в посока да запазим връзката. В 50% от случаите, това се случва, в другата половина обаче моята роля се трансформира в това да подкрепя партньорите да се разделят, с колкото е възможно по-малко травма и болка. Това е важно дори с оглед създаването на следваща стабилна връзка.

Кои са най-честите причини за раздяла:

  • Желанието да променяме другия – най-често това стои зад така тривиалното несходство в характерите. Нужно е да разберем, че можем да променим себе си, а не мъжа до нас. Той може да има съвсем различни проявления с друга жена. С една може да е агресивен, изнервен и недоволен, а с втора– нежен, грижовен, внимателен.
    Когато ти започнеш да се променяш, това рефлектира върху неговото отношение към теб – ако ти се обичаш и уважаваш повече, той също ще започне да те вижда с различни очи.

  • Разминаване в потребностите - с възрастта нагласата на жената (и на мъжа) за това кой е подходящият партньор търпят развитие. Едно 20-годишно момиче може да иска мъж, с който да й е забавно, луда глава, с която да си прекарва добре.
    На 30 вероятно ще иска стабилен и подкрепящ човек, на който може да разчита.
    На 40 може би ще има нужда партньорът и да е уверен в себе си, реализиран човек, наясно със своята мисия в живота. Ако въпросният партньор не извърви пътя на тази метаморфоза и на 40 все още се държи като безгрижно момче, незряло за отговорностите си към семейството и може би вече порасналите деца, би имало неразривно разминаване между действителността и ценностите и очакванията на неговата половинка. Именно подобни дисонанси стоят в основата на това толкова много двойки да се разбиват след дълги години съвместен живот.

  • Асинхрон в архетипите – представете си ситуация, в която 30 годишен мъж, в архетипа на управител, се е влюбил в 20 годишна жена, с изявен архетип на момиченцето. Той е търсил жена, която да вярва в него, да го подкрепя, да му се възхищава, и на която той да дава закрила, сигурност, материално благополучие.
    След 10 години тази жена обаче вече има различни нужди - от професионална изява, признание, значимост в собствените очи и се впуска в това да гради кариера. Тя развива архетипа на кралицата, която като със своята увереност и независимост е противопоказна за управителя (освен за бизнес отношения и приятелство).
    Тогава, за да се спаси връзката си, дамата трябва да направи всичко по силите си, за да подсили изявата на момиченцето в себе си. Много полезно би било, ако мъжът от своя страна носи в себе си склонността да върви към метаморфоза към архетипа на твореца. Ако тези неща липсват, сблъсъкът на кралица с управител, обикновено не вещае нищо добро и разривът е предначертан.

  • Изневяра – обикновено се случва, ако във връзката липсва енергия и ако той/тя не покриват всички архетипи. Партньорът запълва липсите, като черпи ресурс от другаде. Ако партньорите са осъзнати за собствените си чувства и потребности, изневярата може да послужи и като сирена, която да ги разбуди от съня на навика и да им помогне да изградят връзката си отново.

Мога да продължа да изброявам причините за раздяла, но за финал искам да ви дам работещата формула за дългогодишна хармония между двама души. Тя е внимание, взаимно разбиране и толерантност. Пожелавам ви ги от сърце!

Снимка: loverofsadness.net