Десетте най-добре проектирани сгради в света

  • Сподели:
Десетте най-добре проектирани сгради в света

От вълнообразни небостъргачи до прекрасни музеи, открийте някои от най-вълнуващите проекти на сгради, които ще се появят в силуети по целия свят

Дизайнът на сградата в най-добрия си визионерски вид ангажира, ободрява и вдъхновява. Той притежава качество - почти неописуемо - което въплъщава изобретателност на дизайна, връзка с мястото и най-вече въображение.
Но днешните архитектурни паметници не са предназначени само да им се възхищаваме отдалеч. ''Не става въпрос за създаване на икона, а за оформяне на обществено пространство'', казва Стивън Хол , имайки предвид Linked Hybrid, комплекса с осем кули за жилищно-офисно-търговски комплекс, проектиран от неговата фирма в Пекин. ''Не можеш да го разбереш, освен ако не си над, под и около него.'' Свързаният хибрид също е „ултразелен“, отбелязва Хол, посочвайки 655 геотермални кладенеца под сградите, които осигуряват отопление и охлаждане. Подобно на най-добрите архитекти от своето поколение, Хол обединява социалната и екологичната отговорност с естетическата амбиция.

Също толкова завладяваща е концертната зала и конферентен център Harpa в Рейкявик, съвместна работа между архитектурните фирми Henning Larsen и Batteríið и художника Олафур Елиасон. Заедно те замислиха асиметрична структура, облечена в кожа от осветени с LED стъклени и стоманени „тухли“, която всяка вечер предоставя на исландците шоу, ослепително като северното сияние. Това е вид пресичане на граници, което може да превърне архитектурата в сила за активиране на градовете и реенергизиране на културите.

В Севиля, Испания, властите не са имали ясна концепция, когато са търсили предложения за подобряване на централния пазарен площад на града. Печелившият проект, замислен от Jürgen Mayer H., е подобен на облак решетъчен навес, известен като Metropol Parasol, който се простира на почти 153 метра напречно и включва ресторанти, гледки и места за срещи. ''Използват го за всичко – от религиозни шествия по време на Страстната седмица до гей паради. Той се превърна в пулсиращото сърце на града'', казва Майер Х. 

1. Концертна зала и конферентен център HARPA
Рейкявик, Исландия
Henning Larsen Architects и Batteríið Architects

Дори преди официалното си откриване, това подобно на скъпоценен камък място вдъхна нов живот на някогашното заспало пристанище на исландската столица, завладявайки местните жители и примамвайки посетителите с калейдоскопичната си фасада от многоцветно стъкло. Кристалната черупка, замислена от художника Олафур Елиасон, чудесно допълва съвкупността от назъбени, геометрични обеми на структурата. През нощта външните LED ленти се активират, превръщайки крайбрежната забележителност в блестящ фар на красотата.

2. Бурж Халифа
Дубай, Обединени арабски емирства
Skidmore, Owings & Merrill

Издигайки се на шеметните 828 метра над пустинята, тази грандиозна суперкула царува като най-високата структура в света. Неговите 162 етажа съдържат офиси, резиденции, ресторанти, хотел Armani и площадка за наблюдение, 124 етажа нагоре. Силата на неговия дизайн произтича не само от вдъхващата страхопочитание вертикалност, но и от елегантния му силует. Обвита в стъклена окачена стена със стоманени колони, които улавят арабското слънце, сградата постепенно се стеснява от своята Y-образна основа, с неуспехи, кулминиращи в 700-футов шпил.

3. Градините край залива
Сингапур
Wilkinson Eyre Architects, Grant Associates

Една до друга параболични зимни градини от стъкло и стомана закрепват тази авангардна ботаническа градина в процъфтяващия квартал Марина Бей в Сингапур. Обявен за сграда на годината за 2012 г. от Световния архитектурен фестивал, проектираните от Wilkinson Eyre структури възпроизвеждат различен климат – единият сух, другият влажен – позволявайки различни атракции като цветна поляна и мъглива планинска гора.
Не по-малко необичайна е съседната горичка от вертикални градини от Grant Associates. Посетителите могат да се разходят по издигната пътека, свързваща ''супердърветата'', някои от които са снабдени с фотоволтаични клетки за използване на слънчевата енергия.

4. Свързан хибрид
Пекин
Steven Holl Architects

Съставен от осем свързани кули, този комплекс със смесено предназначение представлява завладяваща визия за градско развитие на 21-ви век. За да се борят с изолацията, често свързана с луксозни жилищни сгради и затворени комплекси, архитектите поставиха широки, отворени проходи на нивото на земята, въвеждайки пешеходците в поредица от обществени пространства, включващи градини, магазини, ресторанти и училища. Високите мостове от стъкло и стомана също съдържат търговски площи и кафене, осигурявайки друга сфера за насърчаване на общността на срещи между посетители и съседи. 
Високите мостове от стъкло и стомана също съдържат търговски площи и кафене, осигурявайки друга сфера за насърчаване на общността на срещи между посетители и съседи.


 5. The Shard
Лондон
Renzo Piano Building Workshop

Познат на наблюдателите на Олимпийските игри миналото лято, този 72-етажен небостъргач – най-високият в Западна Европа – преобрази силуета на британската столица, издигайки се завладяващо на южния бряг на Темза. Вдъхновена от камбанариите на църквите, структурата се състои от осем ъглови стъклени фасади, които отразяват различно околния град и небе, предлагащи кристално чисти погледи отвътре. Предназначена от Piano да действа като вертикално селище, многофункционалната сграда включва офиси, апартаменти, ресторанти и хотел - всички увенчани с открита платформа за наблюдение, която предлага зашеметяващи гледки до 64 км във всяка посока.

6. Музей на природата и науката Perot
Далас
Morphosis Architects

Архитектът Том Мейн, основателят на Morphosis, носител на наградата „Прицкер“, е известен с разбиването на шаблона и последната му сграда не е изключение. Облицована с панели от текстуриран бетон, тя се състои от пететажен куб, счупен в единия ъгъл и поставен върху широк цокъл, засаден с тексаски треви. Нарязан по екстериора на куба е драматичен остъклен ескалатор, който отвежда посетителите до входа на най-горния етаж към експонатите.

7. Музей на изкуствата Parrish
Ню Йорк
Herzog & de Meuron

Покрит с двускатен покрив от бял гофриран метал, поразително хоризонталният нов дом на Parrish се слива брилянтно с обстановката си, кимайки по форма както към традиционните хамбари, така и към подобните на къщички художествени ателиета, които отдавна се свързват с Ийст Енд на Лонг Айлънд. Вътре в структурата от излят бетон – проектирана от архитекта Аскан Мергенталер, старши партньор в швейцарската фирма – привлекателните галерии, съединени от централен гръбнак, се затоплят от тавани от естествено дърво и изобилие от капандури.

8. Операта в Гуанджоу
Гуанджоу, Китай
Zaha Hadid Architects

Строителният бум в Китай доведе до някои дръзки проекти и малко от тях са толкова впечатляващи като центъра за представяне на Заха Хадид за южния индустриален град Гуанджоу. Мястото се състои от две динамични структури с флуидна форма, като по-голямата помещава вълнообразна, позлатена зала с 1800 места, а по-малката е дом на по-интимно пространство с 400 места. И двете сгради са облицовани с големи пространства от стъклени и гранитни панели със стоманена рамка - чиято сложност доведе до предизвикателства по време на строителството и текущата поддръжка. Но футуристичният комплекс е категорично изявление за амбициите на Китай от 21-ви век.

9. Чадър Metropol
Севиля, Испания
J. Mayer H. Architects

Когато разкопките за паркинг-гараж разкриха римски артефакти на Plaza de la Encarnación в Севиля, градските власти избраха да поръчат вместо това тази гостоприемна забележителност. Висок почти 28 метра и дълъг почти 153 метра, извиващият се дървен павилион е отчасти пергола, отчасти градски салон. Платформи за наблюдение са кацнали на върха на органичните форми, които също приютяват ресторанти и археологически музей.

10. Абсолютен свят
Мисисауга, Онтарио
MAD Architects

Тези високи жилищни сгради се отличават със сладострастен профил в най-голямото предградие на Торонто. С непрекъснати балкони и елипсовидни етажни планове, 50- и 56-етажните небостъргачи изглеждат трептящи и усуквани, всеки около собствената си ос.
Подобно творческо формиране е фокусът на младата пекинска фирма, чийто дизайн е изпълнен в координация с Burka Architects. Основан от Yansong Ma през 2004 г., MAD си спечели репутацията на иновативни сгради като музея Ордос във Вътрешна Монголия. Подобно на този проект, кулите Absolute предлагат освежаващ поглед върху познат тип сграда.