Фран Силвестре: ''Домовете на бъдещето ще се грижат за нас и здравето ни''

  • Сподели:
Фран Силвестре: ''Домовете на бъдещето ще се грижат за нас и здравето ни''

Испанският архитект Фран Силвестре е проектирал неземен дом, който ще бъде завършен през 2024 г.

Неуловимият картбланш е мечтата на всеки дизайнер - тази зелена светлина от клиента, която му позволява да развихри творчеството си и да изследва в дълбочина дадена концепция, материал или форма. Когато той е предоставен, проектите, които се получават, често са прогресивни и артистични - те спомагат за експериментирането в практиката и вдъхновяват архитектите за нови дизайнерски възможности.

За една плажна вила на северното крайбрежие на Египет късметът е на испанския архитект Фран Силвестре. Неговият възложител поискал "много уникален" проект и той се вслушал в призива с дом, който изследва структурните граници на архитектурната конзола, вдъхновен от възможностите на мястото и древната култура на страната.
Приемайки геометричната форма на сфинкс - съставна фигура на човек, лъв и орел, служила за защитник в египетската митология, къщата свързва заземен двуетажен обем с плосък покрив с по-малък горен етаж, издигнат на около 15 метра във въздуха и достъпен чрез вертикално асансьорно ядро. Отстрани изглежда, че се поддържа само от една линия бетон, дебела по-малко от един метър. Всъщност предложената конструкция прилича на стреловиден кран, където трапецовидното ядро крие мачта, която стабилизира подобната на таванска част надстройка.

"Конзолата е най-голямото предизвикателство на конструкцията", обяснява Силвестре, директор на едноименната фирма от Валенсия Fran Silvestre Arquitectos.

"Разглеждайки я като едно голямо парче, вертикалната шахта позволява дължината на долната част да действа като стабилизираща противотежест, която да поддържа значителното тегло на горната част."

Тази "противотежест" е мястото, където се намира по-голямата част от програмата на къщата. На неговите три нива (два етажа плюс сутерен) са разположени десет спални, включително два основни апартамента, две кухни, няколко дневни, спа център и конюшня. Въпреки че къщата е на брега на морето, тя е проектирана и с голям открит плувен басейн на приземния етаж с тераси и градина за слънчева релаксация. На плаващото ниво се намира най-големият основен апартамент, което му придава усещането за напълно отделен апартамент.

Непрекъснатите прозоречни стени от двете успоредни страни на всеки обем оформят гледки към околността. Поради разположението си на малък остров в рамките на по-голяма жилищна общност от 580 акра, "височината на сградата е от съществено значение, за да се насладите на 360-градусова гледка към Средиземно море", казва архитектът.

Подобно на сфинкс, този дом е упражнение за зрелище. Той обаче е и експеримент за възможностите на съвременните строителни технологии и материали, изследване на самодостатъчното многофамилно живеене и пример за чисто минималистична архитектура. Формата му може да изглежда проста, но това позволява сложният му дизайн. Според Силвестре "домовете на бъдещето ще се грижат за нас и здравето ни", като включват все по-напредващи концепции за добър живот, сред които циркадното осветление, биофилията и контролът на качеството на въздуха и влажността в помещенията.

"Те трябва да бъдат обогатяваща среда, в която не само искаме да живеем, но и да работим."

Силвестре и екипът му планират да започнат строителството на дома тази година, а очакваната дата на завършване е 2024 г.