Как масата ни да изглежда стилна и красива, когато чакаме гости у дома 

  • Сподели:
Как масата ни да изглежда стилна и красива, когато чакаме гости у дома 

Поканили сте свои приятели за уикенда и искате да им демонстрирате кулинарните си заложби, като им представите едно бързо, но пък вкусно тристепенно меню. Освен предварително подготвената храна и напитки обаче, стои и въпросът как правилно да подредите трапезата, така че тя да излъчва класа и да придърпва директно всеки наблюдател да опита ястията, поставени върху нея.

Сега ще ви разкрием и някои съвети, които биха могли да ви бъдат особено полезни, когато ви се налага да посрещате гости вкъщи.

Подгответе масата като изберете красива, луксозна покривка, а ако разполагате със стъклена или пък масивна дървена маса, можете директно да поставите подложки пред всеки гост, на които в по-късен етап да сервирате ястията си.
По традиция вечерята започва с дребни предястия и мезета, като вкусните колбаси и млечни деликатеси бихте могли да сервирате в отделни плата, разположени и в двата края на масата. Хубаво е когато подреждате чашите да се погрижите пред всеки гост да има чаша за вода и за алкохолна напитка, според зависи неговите лични предпочитания, както и салфетка с прибори, предвидени за всяко едно ястие, което ще сервирате на масата.

Тук е важно да отбележим, че при сервирането на определено ястие, трябва да сте се подготвили с подходящите прибори за него, след като гостите приключат с дегустацията е хубаво да приберете ненужните прибори и съдове за да освободите място за следващото ястие. 
Ако сте предвидили и някакви тестени шедьоври няма никакъв проблем да ги сервирате заедно с предястията и мезетата, но тук е важно да отбележим, че те трябва да бъдат в по-малки порции за да не успеят гостите ни да се нахранят преди да сте им сервирали основното. Ако сте подготвили красиво дървено плато с различни видове сирена, можете да го поставите на масата още преди да сте сервирали основното.

Независимо дали сте се спрели на говеждо, свинско, заешко или риба, тук е важно да отбележим, че при рибата порциите могат да бъдат предварително подготвени, докато при заешкото, агнешкото и свинското можете да сервирате месото директно в тавата и да го накъсате, така че да бъде удобно на вашите гости да си сервират. Когато приключите с основното ястие отсервирате излишните прибори и чинии, след което можете да подходите по-изобретателно и например, десерта да сервирате в красиви чаши, а тортата в цветни плата създаващи добро настроение. Не е задължително десерта да се сервира на трапезната маса, ако имате предвиден кът за почивка с нужната маса, диванче и столове можете да се пренесете там и да завършите вечерта с по една чаша добро питие и много усмивки.