10-те най-стари дървета в света

  • Сподели:
10-те най-стари дървета в света

Ако по принцип определението "най-стар" не звучи особено привлекателно, то когато говорим за дървета това означава мъдрост, уникалност, красота, устойчивост и сила. Все пак, да оцелееш в този враждебен свят с постоянно променящи се условия, среда, отношение… определено е тежка задача!

Именно затова тези древни дървета оглавяват подобна класация – те са оцелели, те са бойци!

Очаквано е те да предизвикват не само любителския интерес, но и научен и дори този на недоброжелатели! Но кой би отрязал дърво на близо 5000 години и защо? Какъвто и да е отговорът, определено ще е труден за разбиране. Все пак, за да се избегне вайкането след свършен факт, някои от точните местонахождения се пазят в тайна или са частично неясни, тъй като подобни злощастни отсичания вече са се случвали!

Methuselah

На завидната възраст от 4981 години този боров екземпляр се намира в Белите планини на Калифорния в Националната гора Inyo. Мястото е отворено за посещения, но конкретното дърво умишлено се крие!

Sarv-e Abarqu

Този 4000-годишен кипарис е ирански национален паметник. Счита се, че е най-старото живо същество в Азия!

Llangernyw Yew

В двора на църква в селото Llangernyw, северен Уелс вече 4000 години спокойно живее този прекрасен тис. Засаден е през Бронзовата ера, но продължава да расте и до ден днешен.

Alerce

Най-старият екземпляр от вида си (Fitzroya cupressoides), скътан в Андите, е на 3640 години.

The Senator

За съжаление "Сенаторът" вече не е част от класацията на най-древните дървета, тъй като през 2012 г. изгаря до основи. До преди това, то е било най-голямото американско дърво източно от река Мисисипи. Преживявало е урагани и е служило за ориентир на индианците.

Patriarca Da Floresta

Най-старото иглолистно дърво в Бразилия е на 3000 години. Счита се за свещено, но е застрашено поради масовите изсичания в Бразилия, Колумбия и Венецуела.

Olive Tree of Vouves

Това маслиново дърво може да откриете на остров Крит. Възрастта му е между 2000 и 3000 години и продължава да ражда маслини, които след това се продават скъпо.

Jōmon Sugi

Този екземпляр се намира на остров Yakushima, Япония. Най-малко на 2000 години, но някои експерти смятат, че на повече от 5000 години, което ако е вярно, би му отредило първо място в класацията!

Chestnut Tree of One Hundred Horses

Най-старото кестеново дърво се намира в екзотичната планина Етна в Сицилия, която е и един от най-активните вулкани в света. Не само това, то се намира на 5 км от кратера! Възрастта му е между 2000 и 4000 години, но се слави и с най-голямата обиколка от близо 58 метра.

General Sherman

На 2500 години, "Генерал Шърман" е най-гигантската секвоя. Заема първо място обем на ствола, а през 2006 г. най-големият му клон разбива част от оградата му и оставя дупки по близката пешеходна алея. Дървото се намира в Калифорнийския национален парк, където са и 5 от 10-те най-големи дървета на света.