Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

  • Сподели:
Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

В забързаното ежедневие рядко си даваме сметка как дори и най-простите действия оказват влияние върху околната среда: храната, която ядем, транспортът, с който се придвижваме до работа, стоките, които купуваме...

Много от нас не знаят как съвсем малки промени в ежедневните ни навици биха имали огромно положително влияние за опазването на природата. В сезона на ваканциите обръщаме поглед към това, което можем да направим на път.

"Коалиция за климата – България" ни дава десет практични съвета, които не само ще помогнат за намаляването на вредните емисии, които всеки от нас произвежда, но и ще имат благоприятно влияние върху семейния бюджет.

{GALLERY}

Снимки: Pxhere.com

 

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Преди да купите или наемете автомобил, проверете неговите характеристики за опазването на околната среда: с какво гориво се движи, с какви катализатори разполага, каква е неговата икономичност.

Пресметнете колко и какви парникови газове отделя на километър (има сайтове в интернет, на които лесно можете да направите това). Уверете се, че избирате кола, която харчи по-малко гориво, има метанова уредба и съответно отделя по-малко парникови газове.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Споделеното пътуване е възможност да използвате по-ефективно автомобила си като вземете спътници. Това може да са ваши колеги, с които пътувате заедно до офиса или приятели, с които имате общ маршрут.

За по-дълги пътувания също можете да проучите предварително дали има с кого да пътувате съвместно или пък да качите стопаджии по пътя. Оптимизирайки по този начин пътуването си ще допринесете за отделянето на по-малко въглеродни емисии.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Ако шофирате по-икономично, ако карате велосипед по-често, предпочитате влака пред автобуса и градския транспорт пред автомобила, вие вече давате добър пример на останалите и правите крачка напред в борбата с климатичните промени.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Ако не използвате колата си дори само в два дни от седмицата, ще избегнете отделянето на около 1600 кг емисии парникови газове годишно.

Ако избягвате ненужното шофиране и предпочетете по-честото използване на обществен транспорт, велосипед или ходене пеша, ще намалите значително въздействието си върху околната среда, отделянето на емисии, а в същото време ще спестите и пари.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Въглеродните емисии, които вашият автомобил отделя, могат да бъдат неутрализирани лесно чрез т.нар. въглероден офсет. Много сайтове и консултанти могат да ви помогнат да изчислите емисиите парникови газове, които се отделят от колата ви.

Тези сметки можете да направите и сами, ако знаете какъв е средният разход на гориво.

След като разберете с колко сте замърсили околната среда, можете да се обърнете към някоя от компаниите, които се занимават с офсет на емисии или просто да засадите достатъчно дръвчета, за да могат тези емисии да бъдат абсорбирани и неутрализирани от тях.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Информирайте се детайлно за новите постижения и технологии. Автомобилния сектор е най-динамично развиващият се в наши дни и повечето от световните марки планират или вече продават модели, които се задвижват от алтернативни горива или имат нулево замърсяване.

Преди да закупите нов автомобил поинтересувайте се какво ново предстои да излезе. Може да се окаже, че само след няколко месеца може да има по-добро предложение за вас на пазара.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Много фактори влияят върху икономията на гориво на колата. За да подобрите този показател, шофирайте спокойно, не прекалявайте с натискането на педалите за газта и спирачките и избягвайте резките ускорения и спиране.

Друг начин да намалите разхода на гориво, е да намалите времето, през което колата е на празен ход или да махнете излишни те вещи от багажника, за да намалите общото тегло на автомобила. Ако карате със затворени прозорци, разходът на гориво също намалява.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Добрата поддръжка на автомобила върши чудеса. Една добре поддържана кола е по-икономична, отделя по-малко емисии парникови газове, по-надеждна е и по-безопасна. Грижете се автомобилът ви да е добре центрован, следвайте графика за поддръжка на производителя.

Също така, проверявайте и сменяйте въздушния филтър редовно. Не забравяйте, че добре напомпаните гуми ще намалят разхода. Проверявайте редовно налягането – ако гумите не са напомпани добре, се ускорява тяхното износването и се увеличава разхода на гориво с до 3%.

Ако не знаете какво е правилното налягане за гумите на вашия автомобил, можете да го намерите посочено върху капака на жабката, при шофьорската врата или в упътването от производителя.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Биодизелът, метанът и биоетанолът са възобновяеми горива, които значително могат да намалят емисиите парникови газове от автомобила.

Метанът например може да се произвежда от отпадъци от сметища, селското стопанство или пречиствателни станции и поради тази причина ресурсите, които са необходими за неговото производство са сведени до минимум.

Ако добавите към автомобила си газова уредба, вие ще спестите отделянето на много излишни емисии и всеки километър пробег ще ви излиза по-евтин. Ако нямате възможност да преминете към метан, можете да използвате смес от бензин или дизел с биогориво.

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Съществуват много алтернативи на автомобила, които можете да предпочетете, както в града, така и за по-дългите пътувания. Комбинацията между няколко вида транспорт също е решение, което освен всичко друго ще ви спести част от неприятностите, свързани с преодоляването на натоварения градски трафик.

Ако например живеете в близост до спирката на метрото, бихте могли да отидете до там пеша или с колело. Ако живеете извън населеното място, където работите, бихте могли да оставите автомобила си в периферията на града и да се предвижи те до офиса си с градския транспорт.

За дълги разстояния железопътният и морският транспорт са най-безвредните за околната среда и за климата.