Долината на смъртта се покри с килим от цветя

  • Сподели:
Долината на смъртта се покри с килим от цветя

Ако никога не сте посещавали или чели за националния парк "Долина на смъртта" (Death Valley) в източната част на Централна Калифорния, поради името на парка може да сметнете, че става дума за безплодна пустош, лишена от какъвто и да е живот, но това е доста далеч от истината.

В долината е измерена най-високата температура в САЩ и втората най-висока на Земята като цяло (56.7 градуса на 10 юли 1913 г.). Липсата на вода в региона го прави едно от най-топлите и сухи места на Земята, но въпреки това биоразнообразието е в изобилие.

Няма по-добро доказателство за това от хилядите цветя, които всяка пролет оцветяват националния парк в златисто, лилаво и розово. Благодарение на благоприятните климатични условия в резултат на свързаните квазипериодични климатични явления (познати като Ел Ниньо), 2016 година се оказва изключителна за дивите цветя в "Долината на смъртта".

Всичко започва с необичайно продължителни и чести дъждове от Ел Ниньо. Почвата попива огромните количества вода и по този начин се будят и покълват спящите дълги години в земята семена. В резултат на този естествен процес се получава плътно пъпкуване на цветиста растителност, познато като супер цъфтеж (super bloom).

Супер цъфтежът на 2016 година е доста по-мащабен в сравнение с предишните, като според рейнджъра Алан Ван Ванкенбург, който живее в региона от 25 години, това явление е доста рядко срещано и се случва максимум веднъж на 10 години.

"Ако получите възможността да видите цъфтеж в "Долината на смъртта", особено пък супер цъфтеж, по-добре му се насладете, защото може да се окаже, че ще се случи за пръв и последен път в живота на един човек." - казва Ван Ванкенбург.

Долината на смъртта се покри с килим от цветя

Снимка: David Mark / Pixabay.com