Ефективна хранителна добавка ли е ехинацея?

  • Сподели:
Ефективна хранителна добавка ли е ехинацея?

Какво е ехинацея?

Ехинацеята е сборно название за група растения от рода на маргаритките. Има 9 различни вида, но само от 3 от тях се смятат за ефективни като хранителна добавка.

Тя съдържа богат асортимент от активни вещества, благодарение на които се смята за ефективна билка в борбата срещу настинка, възпаление и други здравословни проблеми. Затова и много хора я включват в списъка със суплементи към своя хранителен режим.

Ето някои от предимствата, с които я свързват:

• богата на антиоксиданти

• подсилва имунната система

• понижава кръвната захар

• успокоява и противодейства на стреса

• притежава антивъзпалителни свойства

Наистина ли обаче ехинацеята е толкова ефективно лечебно средство или, като при много други билки, като куркума и джинджифил, силата на индивидуалните й полезни свойства са "леко" преувеличени?

Ефективна хранителна добавка ли е ехинацея?

Може би… Но не и сама по себе си. Наистина, някои от съставките на това растение се свързват с положителни ефекти върху здравето ни и дори са подкрепени с някои изследвания. Съществуват мета-анализи, които показват леко ускорение във възстановяването при настинка и други леки здравословни проблеми.

Но освен че показват положителните й свойства в определени случаи, проучванията също така показват и непостоянният им и трудно-доказуем характер. При някои хора билката действа добре, при други – не особено. А малка част дори споменават за странични ефекти от приемът им, които макар и редки, е добре да се вземат предвид. За тях след малко.

В общи линии, ехинацеята може да бъде чудесна добавка към по-завършен краен продукт – ако хранителната добавка, която смяташ да вземеш, съдържа в себе си и екстракт от ехинацея, в допълнение към други съставки, това е чудесно.

Но поне към момента няма сериозни доказателства, които да показват, че приемът на ехинацея като самостоятелна добавка, е достатъчен да пребори каквото и да е здравословно състояние самостоятелно.

Препоръчителен дневен прием на ехинацея

Препоръчителният дневен прием на добавки с ехинацея зависи от която точно част на растението са извлечени те. При ехинацеята, както цвета и листата, така и корените, могат да се използват за извличане на полезните вещества.

За добавки, извлечени от горната част на растението (без корена), които са и най-често срещаните на пазара, препоръчителният ефективен дневен прием е между 900 и 1500 mg, като е добре да се приема на 2-3 равни дози през деня.

А ако активното вещество се приема под формата на тинктура – 7-10 мл. дневно, разделени на 3-4 дози от 2.5 мл.
Но разбира се, въпреки тези препоръки, най-удачно е на първо място да се следва препоръчителния прием на етикета на конкретния продукт.

Потенциални странични ефекти от прием на ехинацея

Що се отнася до безопасността – продуктите от или със ехинацея са безопасни и безвредни при спазване на препоръчителния дневен прием и страничните ефекти са голяма рядкост. Все пак, има докладвани такива от някои хора:

• кожен сърбеж и лек обрив

• стомашно неразположение и диария

• замайване

• недостиг на въздух

Важно е да се отбележи, че освен рядко докладвани, в повечето случаи тези странични ефекти се изразяват при хора с вече развити алергии към други растения и ехинацеята не е единствения виновник за проявата им.

Също така трябва да се знае, че макар да има приличен брой изследвания върху ефектите от приема на ехинацея, в тях се наблюдават ефектите при краткотраен прием, а дълготрайният прием и евентуални странични ефекти, който може да предизвика той, не са толкова добре документирани.

В заключение…

Ехинацеята е безвредна и лесноусвоима хранителна добавка, когато се приема според указанията и в краткотраен план.

Въпреки че има изследвания, които доказват полезните свойства на ехинацея, особено при обикновена настинка, има и такива, които опровергават повечето й други предимства. Те не са добре документирани, а резултатите от изследванията са непостоянни.

Затова е по-добре приемът й да е като съставка в друг, комплексен продукт, където полезните й свойства ще се комбинират с полезните свойства на другите активни съставки в него и крайният ефект за нас ще е по-силно осезаем.