Запознайте се с Джонатан, най-възрастната сейшелска костенурка

  • Сподели:
Запознайте се с Джонатан, най-възрастната сейшелска костенурка

Този възрастен господин е преживял много през живота си. 
Виждал е 7 монарси на британския трон, изобретяването на електрически крушки и моторни коли, завършването на Айфеловата кула и първия небостъргач! 
Но въпреки всичко изброено костенурката Джонатан все още е физически активен и изобщо не е уморен да живее живота си.

Джонатан е гигантска костенурка, която е пренесена от Сейшелите на остров Света Елена през 1882 г. Този изолиран, спокоен остров в южния Атлантически океан е широко известен като мястото на изгнанието на Наполеон.
Оттогава Джонатан живее на територията на Plantation House, официалната резиденция на губернатора.

Въпреки че никой не знае със сигурност възрастта на Джонатан, се смята, че той вече е достигнал пълния си възрастен размер, когато пристига на острова, което означава, че по това време е бил на около 50 години. Ветеринарите смятат, че той може да е роден през 1832 г. и сега да е на 190 години.
Средната продължителност на живота на костенурката от неговия вид е около 150 години. Това означава, че Джонатан вече е надживял всички свои събратя костенурки с повече от 40 години.

Благодарение на този факт той бе официално признат за най-старото живо сухоземно животно от Световните рекорди на Гинес.

Въпреки че Джонатан вече е сляп, загубил е обонянието си и не може да разпознава видовете храна, той все още има сили. С изключение на тези свързани с възрастта обстоятелства, той се справя добре по отношение на здравето и води спокоен живот на острова.

В топли дни обикновено изпъва дългата си шия и крака от черупката си и се наслаждава на слънцето. Но ако времето е студено, се заравя в купчини листа или окосена трева, оставайки там цял ден.

Веднъж седмично Джонатан се наслаждава на любимите си храни, които включват моркови, краставици, зеле, ябълки и банани.

Също така Джонатан обожава вниманието на хората. Обича, когато някой го гали по врата и винаги е готов да позира за снимка.
Джонатан споделя дома си с три други сухоземни костенурки, Дейвид, Ема и Фред, които са много по-млади от него. Най-добрият му приятел Дейвид е втората най-стара костенурка на острова, само на 80 години.