Колелото на бъдещето

  • Сподели:
Колелото на бъдещето

Кой да знае, че колоезденето може да бъде още по-еко? Това, което знаем, е че придвижването с велосипед определено не замърсява въздуха и е в огромна помощ на околната среда. Напоследък във все повече страни провеждат кампании за спечелване на повече привърженици на този тип транспорт – било то за здраве, за забавление, за опазване на околната среда или намаляване на натоварения трафик, в тази посока се обръща все повече внимание на удобството на колоездачите – например Магистрала за колела. А какво се получава, когато колелото не просто не е замърсител, а дори пречиства замърсения въздух?

Става въпрос за електрически велосипед, който генерира кислород. Пречистващото въздуха колело има въздушен филтър, разположен в кормилото, а технологията имитира процеса на фотосинтеза с помощта на литиево-йонната батерия в рамката. Зеленият цвят на рамката пък привлича слънчевата светлина и подпомага превръщането й в енергия за батерията.

Всъщност при движението на този велосипед, той не само „изяжда“ вредните газове, отделяни от останалите превозни средства , но и осигурява чист въздух за колоездача си. Точно това е била и първоначалната идея при създаването на дизайна и технологията – по-малко здравни рискове за хората, които избират този начин на придвижване. Причината е, че точно тези хора, които избират да са полезни за природата, са най-застрашени от замърсителите във въздуха, които дразнят белите дробове, очите и дори предизвикват сърдечни заболявания. Пречистващата система поглъща въглеродния диоксид, замърсителите и праховите частици и „облива“ колоездача с чист въздух. Интересното, е че благодарение на батерията, отделянето на кислород продължава дори, когато велосипедът не е в движение!

Погледнато от индивидуална гледна точка, обаче, плюсовете за здравето на велосипедистите са основното предимство, защото да си признаем, едно такова колело не може да се пребори със замърсяването, причинено дори от един автомобил, камион или автобус. Но както винаги, екологичното мислене носи оптимистичната презумпция, че в глобален мащаб броят на привържениците на идеята ще расте и тогава положителният ефект наистина би бил осезаем.

Да поздравим тайландските дизайнери  Lightfog и да вярваме, че добрият старт на идеята, която дори вече е носител на награда, ще се реализира и на практика и съвсем скоро ще видим все повече велосипеди, които не просто не вредят на околната среда, а я правят по-добра за живот, по-добра за дишане!

Снимки: lightfog.co.th

Колелото на бъдещето
Колелото на бъдещето
Колелото на бъдещето
Колелото на бъдещето
Колелото на бъдещето