Лечебната сила на билките

  • Сподели:
Лечебната сила на билките

Народното поверие гласи, че лечебните свойства на билките са най-големи около Еньовден - 24 юни.

Билките се берат в сухо и слънчево време, когато падне росата. Още по-добре е това да стане рано сутринта на самия празник. Когато берем дадена билка, трябва да оставим поне 1/3 от цъфналите стръкове, за да се възстанови находището през следващата година.

Добре е да имаме под ръка в нашата домашна аптека поне най-популярните билки. Във всички случаи билковият чай ще ни ободри, ще подсили имунната ни система и ще подобри състоянието ни, ако имаме някакви оплаквания.

Сред топ билките, които можем да си наберем през месец юни, са жълтият кантарион, липовият цвят, белият равнец, ментата, мащерката, еньовчето, маточината, лайката, цикорията и др.

Каква е лечебната сила на тези билки?

Жълт кантарион

Използва се при язвена болест и има противовъзпалителен ефект. Ако си направим масло от него, можем да лекуваме рани.

Липов цвят

Действа противовъзпалително, потогонно и понижава температурата при простудни заболявания.

Бял равнец

Има противовъзпалително и противосъсирващо действие при възпаления на храносмилателната, дихателната и отделителната система. Запарката от бял равнец действа ефективно срещу листните въшки.

Мента

Помага при колики, болезнена менструация, газове, лош дъх и улеснява жлъчната секреция.

Мащерка

Притежава отхрачващо, спазмолитично и противовъзпалително действие. Приятният й аромат я прави предпочитана подправка в много ястия.

Еньовче

Чаят от него има диуритично действие, служи за премахване на отоци и за понижаване на високо кръвно налягане. Освен това засилва имунната система и притежава противовъзпалителен ефект.

Маточина

Потиска гаденето и стимулира апетита; помага срещу вируси, остри кашлици и обилно потене; премахва шума в ушите; действа срещу неврози и мигрена; успокоява и повишава концентрацията.

Лайка

Използва се при възпаление на храносмилателната система, помага при възпалени венци и хемороиди.

Цикория

Леко горчивият й вкус стимулира храносмилането и засилва обмяната на веществата.

Нашите деди вярвали, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват билките, придавайки им лечебна сила. Смятали, че набраните на празника билки трябва да се сортират на 1 юли, когато е денят на лечителите безсребърници Козма и Дамян.

Фитотерапевтите препоръчват, ако един месец се пие чай от дадено растение, след това да се почива поне една седмица. Ако се пие три месеца - да се почива един месец.

Лечебната сила на билките се запазва до две години, но все пак е по-добре билките да се подменят всяко лято.