Надпревара с времето

  • Сподели:
Надпревара с времето

Хирико? Дума, която звучи интересно и нестандартно също толкова, колкото всъщност е изобретението, което стои зад нея. Това обаче не е изобретение, което да е подходящо само за група от хора с определени интереси или необходимост, а е предназначено за всички нас, които живеем в модерния, забързан свят, където всяка секунда е важна.

Hiriko (разработка на Hiriko Driving Mobility consortium) обединява градската, динамична атмосфера с кръжащите нагоре-надолу хора, пренебрегващи своя свят и забравящи за природата, докато чакат в задръствания, насочени към поредната спирка от дългия, в същото време прекалено кратък ден! И така… Hiriko е новата изцяло електрическа, градска кола, създадена с цел да спечели както на притежателите си, така и на околната среда време! И както всички знаем – времето е пари! А как го постига?

Знаете ли, че в Италия средното време за намиране на място за паркиране е 30 минути?! Най-малко два пъти дневно се налага на всеки шофьор да извърши това действие и се оказва, че удобството да имаш кола се равнява на поне 365 часа/ год. в дебнене на няколко празни метра… 15 дни, които биха могли да бъдат оползотворени за срещи с приятели, спорт, отмятане на задачи, поспиване до по-късно или каквото друго се сетите… 2 седмици, които са пропилени! Кристално ясно е, че не можем да спечелим в тази вечна надпревара с времето, но това не пречи да продължаваме да опитваме и да печелим по-някоя допълнителна минутка за себе си!

Именно тук Hiriko идва на помощ със своята уникална функция да се сгъва! Точно така, сгъвате своя автомобил и на стандартно 6-метрово място биха могли да се съберат 3 броя от този градски автомобил! След зареждане, спокойно може да изминете 120 км. Всъщност, дължината на двуместното изобретение е 2.5 м в разгънато състояние или 1.5 м в сгънатия му вариант. Интересно решение е, че макар да има място за шофьор и пасажер, вратата е само една и то през предния прозорец! Вариации на този основен модел са кабриолет и дори малък камион, разбира се, също сгъваеми.  

Продажната цена не е стряскаща, както е с повечето иновативни, екологични превозни средства – сумата, която желаещите трябва да приготвят е 12 500 евро или 16 400 долара. Все пак, всеки, който реши да си закупи гъвкавост в буквален и преносен смисъл, ще трябва да се примири с максималната възможна скорост от 50 км/ч…може би единственият недостатък! От друга страна, модерната функционалност се допълва от нестандартен дизайн, при който познатото кормило е заменено с устройство, наподобяващо управлението на самолет! Компактният кабриолет с 200-литров багажник пък е по-динамичен и ускорява от 0 до 60 км/ч за 10 секунди! Такъв технологичен автомобил не остава и без екстри като вграден таблет, безжична връзка и други подобни.

След всичко прочетено, замислете се следващия път, когато закъснявате и не можете да намерите място за паркиране дали няма да се зарадвате на един Hiriko автомобил.

Надпревара с времето
Hiriko има уникалната функция да се сгъва. Снимка: Hiriko.com
Надпревара с времето
Дължината на двуместното изобретение е 2.5 м в разгънато състояние или 1.5 м в сгънатия му вариант. Снимка: Hiriko.com
Надпревара с времето
Автомобилът е с нестандартен дизайн, при който познатото кормило е заменено с устройство, наподобяващо управлението на самолет! Снимка: Hiriko.com
Надпревара с времето
Снимка: Hiriko.com
Надпревара с времето
Снимка: Hiriko.com
Надпревара с времето
Снимка: Designboom.com
Надпревара с времето
Снимка: Ubergizmo.com
Надпревара с времето
Снимка: Journaldugeek.com
Надпревара с времето
Снимка: Ecars.bg