Свържи се с природата в часа на Земята

  • Сподели:
Свържи се с природата в часа на Земята

На 30 март между 20:30 и 21:30 часа милиони хора по целия свят символично изключват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета. 

Тази година тематично мото на инициативата е "Свържи се с природата". Очаква се "Часът на Земята" да счупи поредния рекорд. Милиони хора от 188 държави ще се съберат за да насочат общественото внимание към значими екологични проблеми. 

За втора поредна година и в България инициативата ще продължи цял ден. В София ще се проведе фермерски пазар в градинката на Народен театър "Иван Вазов" между 10 и 18 часа. Кулминацията на събитията ще се състои пред театъра от 20:30 до 21:30 ч. страдиционното проследяване на изгасването на осветлението и съпътстващото огнено шоу.

На паркинга на площад "Батенберг", ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил и стара техника – електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата. 

Инициативата води началото си от 2007 година когато град Сидни символично потъва в мрак за един час. Движението има за цел да вдъхнови милиони хора за действия в отпор на климатичните промени и нарастващата с все по-бързи темпове загуба на биоразнообразие.

В събитието традиционно участват някои от най-емблематичните архитектурни забележителности по света, като Емпайър Стейт Билдинг, Айфеловата кула и Операта в Сидни. Те изключват светлините си в знак на солидарност с негативните резултати от климатичните промени и в демонстрация на това какъв ефект могат да имат малките действия върху голямата планета. 

Климатичните промени, в съчетание със загубата на биоразнообразие, представляват огромно предизвикателство пред човечеството. Затова тази година "Часът на Земята" ще насочи усилията си за повишаване осведомеността за рисковете пред нашата планета, ако не предприемем спешни мерки.

Природата е от жизненоважно значение за всекидневния ни живот. Тя осигурява не само нашето физическо оцеляване и развитие, но и нашето икономическо благоденствие.

Инициативата стои зад:

  • въвеждането на ново законодателство за защита на моретата и горите в Русия;
  • засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан;
  • предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар;
  • осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините;
  • създаването на 3.4 млн. хектара морски защитени зони край Аржентина;
  • засаждането на 2 700 хектара гора в Уганда.
  • Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми.

Източник: WWF