Възобновяемата енергия става все по-сериозен фактор в САЩ

  • Сподели:
Възобновяемата енергия става все по-сериозен фактор в САЩ

Вятърната енергия вече играе по-голяма роля, отколкото хората осъзнават. Миналата година, щатът Айова е добил 31% от цялостната си енергия от вятърни генератори, което е рекорден процент за САЩ. Щатите Южна Дакота (25.5%) и Канзас (23.9%) също не изостават с много.

Когато хората говорят за това как възобновяемата енергия революционизира електроенергията, те най-често имат предвид слънчевата енергия, но поне засега влиянието на вятърната енергия е по-мащабно. Миналата година, слънчевата енергия допринесе само за 1% от общото производство на електроенергия в САЩ, в сравнение с 4.7-те процента на вятъра.

Въпреки това, вятърната енергия е все още регионално явление. На териториите на северните и северозападни щати от Айдахо до Скалистите планини (Айдахо, Монтана и Уайоминг), култивирането на вятърната енергия е широко разпространена практика. Тексас също е сериозен производител, като миналата година вятърът допринася за 10% от цялостното производство на електроенергия в щата, а в някои дни, процентът нараства значително.

През декември 2015 г., Съветът за надеждност на електроснабдителната мрежа на Тексас, която покрива близо три четвърти от цялата територия на щата, обяви официално, че в някои точки вятърът е покрил 45% от търсенето на електроенергия.

Същевременно, не се наблюдава генериране на вятърна енергия в южните щати извън Тексас, Оклахомаи Тенеси. На територията на източните щати, Западна Вирджиния се отличава с култивиране на вятърната енергия, която заема 1.9% от общото производство на електроенергия в щата.

В Ню Джърси и Делауеър, вятърът не играе почти никаква роля по отношение на електроенергията, а на териториите на Кънектикът и Северна Каролина, поставянето на вятърни турбини започна наскоро (толкова скоро, че тези турбини дори не фигурират в статистиката на Американската асоциация за вятърна енергия - AWEA).

Където има достатъчно вятър, производството на вятърна енергия е достатъчно ефикасно. Ветровитите щати са генерирали повече вятърна енергия от цялото производство на електроенергия в Колорадо и Джорджия взети заедно.

САЩ е генерирала повече вятърна енергия от всяка друга държава по света, включително Китай и Германия. Влиянието на възобновяемата енергия тепърва ще расте и в другите държави по света, така че се надяваме, че смятате вятърните турбини за украса на пейзажа, защото техният брой расте с бързи темпове. :)