Зелената революция в Сахара

  • Сподели:
Зелената революция в Сахара

Чрез своя герой Марк Уотни, актьорът Мат Деймън показа как можеш да оцелееш на Марс повече от година и половина чрез отглеждането на картофи. Но амбициозният проект за отглеждане на зеленчуци в тунизийската част на Сахара не е сценарий за втората част на хитовия филм, режисиран от Ридли Скот.

Става дума за един съвсем реален проект на норвежкото социално мероприятие Sahara Forest Project (SFP), който ще струва близо 30 милиона долара и целта на който ще е да регенерира природата на Сахара, да осигури прясна храна и вода и същевременно с това да предостави възможности за работа на местното население.

Странно или не, преди много време Сахара е била покрита с живот и обилна растителност, но за жалост драстичните климатични промени са довели до нейното почти пълно обезлюдяване и съответно изчезване на повечето видове екзотични животни и растения от региона. Именно това се опитва да промени този амбициозен проект на норвежката компания.

Голямата цел е да бъде вдъхнат нов живот в пустинята чрез развитието на зелената икономика. Проектът се очаква да влезе в действие през 2018 г., като ще обхване 10 хектара от пустинята, която заема 75% от територията на Тунис.

"Идеята ни е да постигнем три свои цели едновременно." – казва Йоаким Хауге, който е изпълнителен директор на компанията. "Нещо, което да има смисъл от финансова гледна точка, но и да има множество ползи за обществото и околната среда." – допълва той.

Компанията е разработила модел, който се базира на употребата на природни ресурси, които са в изобилие. Слънчевата енергия ще се използва за снабдяването на ултрамодерното съоръжение с топлина и енергия.

Морската вода ще се използва за охлаждането на парниците и ще позволи целогодишното култивиране на посевите – процес, наречен "биомимикрия" и вдъхновен от намибския пустинен бръмбар, който складира вода от росата и океанската мъгла за по-нататъшна, лична употреба.

Морската вода също ще бъде обезсолена с цел извличане на сол и прясна вода, а влагата на парниците ще се използва за стимулиране на растежа на нови растения извън съоръжението. По този начин ще може да се регенерира по-широка екосистема.

Текстът продължава след снимките.

{GALLERY}

Тези планове и методи може да се сторят като неосъществими на много хора, но подобен проект вече е осъществен в Катар, където SFP си партнира с компаниите Qafco и Yara International ASA. В катарския проект са използвани почти същите методи, които ще се използват и в Сахара, като трите партньорски компании са пожънали голям успех.

Проектът води до три реколти в рамките на една година, което може да бъде сравнено с успеха на европейските ферми, а броят на растенията извън съоръженията се е увеличил многократно. В момента компанията строи подобни съоръжения и в Йордания.

Хауге казва, че ефикасността на компанията е нараснала рязко, тъй като се е научила да адаптира стратегията си към различните, специфични условия в отделните страни.

Компанията ще даде шанс на местното население на Тунис да участва в проекта, като хората ще могат да кандидатстват за най-различни позиции, свързани както с грижа за посевите, така и с разработването на нови методи и стратегии, които евентуално да бъдат имплементирани в проекта. Хауге се надява, че проектът може да допринесе за разрастването на възобновяемия сектор в Тунис.

Тунис е избран за точка на проекта на 9-ти октомври 2015 г. – денят, в който група тунизийци получават Нобелова награда за мир, в резултат на ролята си в т.нар. "Жасминова революция" през 2011 г., която се яви като транзиция към демокрацията в страната. "Тунис винаги ни е интересувал от физическа гледна точка, но политическите събития само повишиха нашия интерес." – казва Хауге.

В същия ден SFP успява да убеди Министерството на външните работи на Норвегия, че новият модерно мислещ Тунис е перфектната среда за развитието на проекта, като по този начин компанията осигурява нужните спонсори и инвестиции.

Тунизийското правителство също подкрепя проекта, тъй като африканската страна има нужда от решения на проблемите с климата, които водят до чести периоди на суша и наводнения. Страната наскоро обяви официално, че има за цел да добие 30% от общата си енергия от възобновяеми източници до 2030 г., в сравнение със скромния 1% от 2015 г.

"Възобновяемият сектор може да се окаже много добра транзиция за нашата икономика, особено след успеха на политическия преход." – казва Амар бен Ламин, който е посланик на Тунис в Норвегия и ключов поддръжник на проекта.

Въпреки ясната стратегия за постигане на целите си, норвежката компания и нейните партньори ще трябва да поработят доста здраво, за да реализират целите си в региона. Един от големите проблеми, с които ще трябва да се справят, са пясъчните бури, които постоянно покриват соларните панели и влизат във всяка машина, която е оставена непокрита.

Компанията не само е твърдо решена да постигне успех в своето начинание в Тунис, но вече дори структурира мащабни планове, които надхвърлят Тунис и Йордания. Тези планове се състоят в създаването на съоръжения, обхващащи 4000 хектара от сахарската пустош, които ще осигурят работа на 6000 души и ще произвеждат 170 000 тона свежа храна всяка година.

Ако тези планове се осъществят, Сахара е изправена пред нова, зелена ера.

Снимки: cnn.com

Зелената революция в Сахара
Зелената революция в Сахара
Зелената революция в Сахара
Зелената революция в Сахара
Зелената революция в Сахара
Зелената революция в Сахара
Зелената революция в Сахара
Зелената революция в Сахара