Арнолд Шварценегер за пореден път демонстрира несломимия си дух

  • Сподели:
Арнолд Шварценегер за пореден път демонстрира несломимия си дух

Арнолд Шварценегер сподели някои новини за здравето си. Звездата от "Терминатор" и бивш губернатор на Калифорния разкри в подкаста си ''Arnold's Pump Club'', че му е поставен пейсмейкър, след като е претърпял три операции на сърцето. 

На 76-годишна възраст Арнолд, чийто живот и кариера са белязани от преодоляването на огромни предизвикателства, се сблъска с още едно препятствие поради вродено сърдечно заболяване, което наложи тази последна медицинска интервенция. Роден с бикуспидна аортна клапа - състояние, което трагично отнема живота на майка му и баба му, пътят на Арнолд със сърдечните проблеми е дълъг и изпълнен с усложнения. Oткровено в подкаста си ''Arnold's Pump Club'' той сподели:

"Миналия понеделник ми направиха операция, за да се превърна в още по-голяма машина. Поставиха ми пейсмейкър."

"Преди всичко искам да знаете, че се справям чудесно! Претърпях операцията в понеделник, а в петък вече бях на голямо екологично събитие с моята приятелка и колежка Джейн Фонда. Никой никога не би си помислил, че съм започнал седмицата с операция. Искам да благодаря на целия си екип в клиниката в Кливланд. Всички лекари и медицински сестри се грижеха невероятно за мен и направиха операцията възможно най-безболезнена", добави той. 

Историята на сърдечните операции на Арнолд датира от 1997 г., когато за първи път е подложен на операция за смяна на дефектна аортна клапа.  Последвалите операции през 2018 г. и по-късните години се налагат поради дегенерацията на заменените клапи и усложненията от предишните операции.  Последната операция е предизвикана от белези от тези по-ранни процедури, които причиняват неравномерен сърдечен ритъм - състояние, което Арнолд следи отблизо с медицинския си екип. Размишлявайки върху решението си да се подложи на процедурата за пейсмейкър, Арнолд обяснява, че то се основава на професионален медицински съвет, като се има предвид нередовният сърдечен ритъм, причинен от белезите. 

"Поддържах връзка с медицинския си екип и го посещавах лично поне веднъж годишно, за да си направя пълен преглед и да видя как се справя сърцето ми. Такъв е животът с генетичен сърдечен проблем. Но няма да ме чуете да се оплаквам."

Шварценегер каза, че е жив само защото е "много старателен да поддържа връзка с лекарите си и да ги слуша", като отбеляза, че майка му е починала през 1998 г., след като не е получила необходимата операция за смяна на клапата. Тази операция, макар и значителна, не помрачава духа му, но Арнолд каза, че публичното споделяне на подробности за здравето му "противоречи на голяма част от възпитанието ми в Австрия". Въпреки това той заяви, че е искал да бъде прозрачен, след като е получил толкова много съобщения от фенове, които са споделили, че разкриването на миналите му сърдечни операции им е помогнало да преминат през собствените си битки със здравето.

"Можех да го запазя в тайна. Но вече имаме повече от 750 000 последователи - и много от вас вероятно се справят със собствените си здравословни предизвикателства. Искам да знаете, че не сте сами. И ако отлагате нещо от страх, се надявам да ви вдъхна кураж да послушате лекарите си и да се погрижите за себе си."

Откритостта на Арнолд по отношение на здравословните му предизвикателства има по-голяма цел, отколкото просто актуализиране на състоянието му. Споделяйки историята си, Арнолд се превръща в лъч на надежда и насърчение за други хора, изправени пред подобни битки.