Баща и син Микелсен на филмовия фестивал във Венеция

  • Сподели:
Баща и син Микелсен на филмовия фестивал във Венеция
Advertisement

Мадс Микелсен се появи на червения килим във Венеция със сина си Карл Якобсен Микелсен.

Баща и син излязоха заедно на червения килим в подкрепа на новия филм на Мадс "Обетована земя" по време на Венецианския филмов фестивал 2023.

57-годишният датски актьор се присъедини към колегите си Мелина Хагберг и Аманда Колин, както и към Луиза Вест, Лизет Йонич, Андерс Томас Йенсен, Фабиан Гасмия, Симон Бенебьорг и режисьора Николай Арсел на червения килим, както и на пресконференцията по-рано през деня.

В центъра на "Обетована земя" е Лудвиг Кален, който преследва мечтата на живота си: да направи така, че пустошта да му донесе богатство и влияние. 

Микелсен е в ролята на Кален, който не се подчинява на скромните си корени, издига се до чин капитан и е награден за военната си служба в Дания в средата на XVIII век. Горд, амбициозен и целеустремен мъж, той внася предложение за култивиране на безплодните ютландски пустоши и създаване на селище там - потенциално доходоносен проект, скъп за краля, който е провалил много мъже преди Лудвиг.

Счетоводителите в кралската хазна се подиграват на идеята да се вложат още пари в нещо, което според тях е загубена кауза. Но Кален предлага да финансира начинанието с войнишката си пенсия, като в замяна иска благородническа титла и имение с прислуга. Предвид факта, че бюрократите не виждат никакъв шанс за успех, те се съгласяват, тъй като смятат, че могат да направят краля щастлив с нулеви разходи.

Само с кон, палатка, пистолет за защита от разбойници и няколко инструмента за обработка на твърдата земя, за която се смята, че не е нищо друго освен пясък и камъни, Лудвиг устройва лагер и издържа на суровите природни стихии. В крайна сметка намира почва, която може да смеси с глина от морския бряг, за да отглежда картофи - култура, която внася от Германия.

Но още от самото начало той си спечелва страшен враг в лицето на Фредерик де Шинкел (Симон Бенебьорг), окръжен съдия, който добавя "Де" към името си, за да звучи по-аристократично. Брутален земевладелец, който обработва слугите си като животни и изнасилва всяка избрана от него девойка, Де Шинкел се възползва от отдалечеността на Копенхаген, за да пренебрегне монархията и да обяви територията за своя. Когато Лудвиг му се противопоставя, настоявайки, че това е земя на краля, той впечатлява братовчедката на Де Шинкел - Едел (Кристин Куят Торп), която е принудена, поради финансовите затруднения на семейството си, да се омъжи за Фредерик.

Де Шинкел затруднява Лудвиг в намирането на работниците, необходими за подготовката на земята за засаждане. Но един млад пастор (Антон Еклунд) му довежда двойка бегълци, Йоханес (Мортен Хи Андерсен) и Ан Барбара (Аманда Колин), които са избягали от жестокостта на Де Шинкел. Лудвиг се съгласява да им осигури работа и подслон, въпреки правния риск. Той също така сключва сделка за наемане на работа на живеещите в гората разбойници, сред които е и осиротялото ромско момиче Амай Мус (Мелина Хагберг), наричано пренебрежително "тъмнокожо" и смятано от суеверните датски селяни за носител на лош късмет.

Сценарият на Арсел и Андерс Томас Йенсен е базиран на историческия роман "Капитанът и Ан Барбара" от Иде Йесен от 2020 г., като излага събитията с бърза ефективност и ясна характеристика на героите. Филмът ни въвлича във все по-нарастващите предизвикателства, пред които е изправен Лудвиг, тъй като Де Шинкел и неговите приближени играят все по-мръсно, привличайки на помощ група убийствени главорези, когато Кален започва да напредва. Безсърдечната проява на отмъстителност от страна на земевладелеца по време на бала за прибиране на реколтата е ужасяваща със своето варварство и подчертава убеждението на дребнавия тиранин, че може сам да определя законите си.

Успоредно с ескалиращата битка между Кален и Де Шинкел авторите проследяват деликатната арка на отношенията между Лудвиг и Ан Барбара, които започват като господар и домакиня, но се превръщат в по-дълбок съюз, когато обстоятелствата заличават границите помежду им. Одухотворената Амай Мус също ги приема като родители, бавно спечелвайки Лудвиг, което води до труден избор, когато изпратените от краля заселници се противопоставят на нейното присъствие. Колин показва истински плам в ролята на жена, която е изтърпяла унизително отношение и се е зарекла никога повече да не се подлага на него, а Микелсен придава тържествена дълбочина на мълчаливия мъж, чийто план да напредне е възпрепятстван почти на всяка крачка. Дори когато реагира с изгарящо възмущение на най-безскрупулните тактики на Де Шинкел, изпълнението на Микелсен остава премерено, като емоциите на Лудвиг са до голяма степен усвоени с голям ефект.

Арсел режисира с уверена ръка, която балансира острото напрежение на семейство аутсайдери, борещи се да останат заедно, с коварството на антагонист, чиято безмилостност няма граници, като предизвиква напрегнато действие точно в момента, в който Лудвиг изглежда е успял в начинанията си. Елементите, които биха могли да преминат в мелодрама - например романтичните трепети на Лудвиг с Едел, които усложняват разбирателството му с Ан Барбара - са овладени от дисциплинираната режисура и силния ансамбъл, и дори ако злодеянието на моменти рискува да стане прекалено зряло, това прави разплатата още по-удовлетворяваща. Това е голям скандинавски уестърн, който запазва своята сериозност през цялото време, тъй като реалността постоянно напомня на Лудвиг, че упоритият труд и честността не винаги се възнаграждават. 

Широкоекранните композиции на оператора Расмус Видебек придават внушителна тежест на суровия пейзаж. Сценографският дизайн на Джета Леман подчертава контраста между скромните постройки, построени върху безлюдната пустош, и помпозното величие на резиденцията на Де Шинкел - имението Халд, а силната оркестрова музика на Дан Ромер подхранва епичния размах на филма.

''Обетована земя'' е страхотна история, задвижвана от умело написан сценарий и силни изпълнения. Има изкуство да се придаде жизненост и модерност на историческата драма и Арсел показва, че я владее.