Капитанът на кораба: Мадс Микелсен

  • Сподели:
Капитанът на кораба: Мадс Микелсен

Повечето ще разпознаят датския актьор Мадс Микелсен като садистичния Льо Шифр, който плаче с кървави сълзи от белязаното си око в "Казино Роял", поредицата за Джеймс Бонд с участието на Даниел Крейг. Лентата отваря вратите на Холивуд за 40-годишния тогава актьор, който никога не е гледал филми за агент 007, преди да се яви на прослушване за ролята.

Други го свързват със сериала на NBC "Ханибал", в който Микелсен убедително изигра титулярния психиатър-канибал. Всъщност актьорът е толкова правдоподобен в ролите си на злодей, че се превъплъщава в него и в музикалния клип към песента на Риана "Bitch Better Have My Money". Верен на характера си, Микелсен откровено признава в интервю за Джими Кимъл, че никога не е чувал за световната певица, преди да се свържат с екипа ѝ.

Актьорът предпочита по-бавния ритъм на живот, като разделя времето си между Сковшовед, бивше рибарско селище северно от Копенхаген, и Майорка. Роден в работнически квартал в датската столица, Микелсен тренира гимнастика и работи 10 години като съвременен танцьор, преди да премине към киното, учейки в Датското национално театрално училище. Филмовият му дебют в ролята на наркодилър в криминалния трилър "Pusher" от 1996 г. е изключително успешен и актьорът участва в няколко датски филма и телевизионни предавания, преди да получи световно признание.

Последният му филм, "Обетована земя", чиято премиера се състоя на 80-ия филмов фестивал във Венеция, е епос, чието действие се развива в Дания през XVIII век. Микелсен е в ролята на капитан Лудвиг Кален, обеднял ветеран от войната, който се отзовава на призива на краля да разчисти и да се опита да култивира безплодните и безправни ютландски земи с обещанието, че ако успее, ще получи кралска титла. Това е вторият проект на Микелсен с режисьора Николай Арсел.

Разкажете ни за най-новия си филм "Обетованата земя".

- Филмът е голяма епична драма, фокусирана върху двойствеността между амбициите и чувствата, където се редуват моменти на изключителна жестокост и други моменти на деликатност и нежност. Впечатляващ филм с великолепна и пищна реконструкция на времето. Аз играя упорит ветеран от войната, готов да пожертва всичко, за да постигне целта си, с огромно чувство за това кое е правилно, с огромно доверие в закона и в идеята, че законът важи за всички. Човек, който мрази благородничеството и в същото време иска да бъде част от него. Мъж, който е изиграл всички игри, но накрая се оказва сам, пред очите на една много силна жена в ролята актрисата Аманда Колин. Мъж, който си е вярвал, че е 100 процента сигурен, че не иска никого на своя страна, а после е изненадан. Герой, който е трудно да бъде напълно разбран, защото често правим грешката да не се съобразяваме с морала на времето.

Това лято изиграхте и злодея в последния филм за Индиана Джоунс.

- Как да не го направя? Индиана Джоунс вдъхнови цялото ми поколение. Дори не знам колко пъти съм гледал филма. Всички детайли на снимачната площадка бяха изпипани до степен на перфекционизъм - просто фантастично.

Томас Винтерберг, режисьорът на ''The Hunt'' и ''Another Round'', ви е описал като "фино настроен актьор като най-добрия инструмент, който може да се получи в оркестъра".

- Ние сме много близки. По време на снимките на ''Another Round'' дъщеря му, която беше част от проекта от самото начало и също трябваше да участва във филма, загина в автомобилна катастрофа на 19 години. Томас даде на всички ни избор: да се откажем от филма или да го продължим и да го посветим на нея, както всъщност направи по време на благодарствената си реч за най-добър международен игрален филм на Оскарите. Резултатът затвърди основната идея на филма - да си върнем живота - още по-важна за моя герой, човек, който иска да лети и да се удави едновременно.

С кои режисьори бихте искали да работите?

- Харесвам режисьорите от Златния век на Холивуд. Бих искал да бъда режисиран от Мартин Скорсезе. ''Шофьор на такси'' е един от любимите ми филми с герой, пълен с нюанси.

Мислили ли сте някога да преминете от другата страна на камерата?

- Никога, макар че понякога се изкушавам да ги помоля да ми позволят да заснема някоя сцена. Но това са различни роли.

Какво обичате да правите през свободното си време?

- Спорт, особено колоездене и тенис. Сигурно ще ви изненадам, но за човек с моята професия, не гледам много филми.

Наскоро бяхте обявен за един от шестте глобални посланици на Zegna.

- Стилът на Zegna е този, в който се чувствам напълно комфортно. Той е удобен и изключително качествен, което леко променя представата ми за самия мен.

Как бихте описали себе си?

- Сложен, с много хаос.

Интервю от Фабия Ди Друско