Мадс Микелсен ще получи наградата "Златно око" на филмовия фестивал в Цюрих

  • Сподели:
Мадс Микелсен ще получи наградата "Златно око" на филмовия фестивал в Цюрих

Датският актьор Мадс Микелсен ще бъде удостоен с наградата "Златно око" на филмовия фестивал в Цюрих за постижения в кариерата на предстоящото 19-о издание на фестивала.

Микелсен ще получи наградата на 6 октомври, преди да представи новия си филм "Обетована земя" в конкурса на Венеция. Във филма, режисиран от Николай Арсел, Микелсен играе обеднелия капитан Лудвиг Кален, който се опитва да направи суровата, необитаема Ютландска пустош плодородна и да я защити от крадци през 18 век.

Успоредно с прожекцията на "Обетована земя" Микелсен ще проведе и майсторски клас в Цюрих, по време на който ще разкаже за филма и кариерата си.

"Мадс Микелсен е много харизматичен актьор, който винаги се потапя напълно в героите си и завладява публиката с външния си вид и физическото си присъствие. Той излъчва сила и понякога уязвимост едновременно и като водещ актьор е способен да изпълнява филми от А до Я, както прави в последната си творба "Обетована земя". За нас е огромно удоволствие да приветстваме Микелсен за първи път в Цюрих", казва артистичният директор на Цюрих Кристиан Юнген.

През кариерата си Микелсен е работил интензивно между Европа и Северна Америка. Той получи номинация за БАФТА и Европейска филмова награда с филма ''Another Round'' (2020), който бележи завръщането на Микелсен в датското кино. Филмът е вторият му филм с режисьора Томас Винтерберг след "Ловът" от 2013 г., за който печели наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал в Кан.

Неотдавна той се снима и с Харисън Форд в "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". Други филми, в които участва, са "Арктика", "Поляри", "Доктор Стрейндж" и "Казино Роял". През 2011 г. Микелсен получава Европейската филмова награда за принос към световното кино и председателства журито в Кан през 2016 г.

Филмовият фестивал в Цюрих се провежда от 28 септември до 8 октомври.