Майкъл Джордан е официално най-богатият баскетболист в света

  • Сподели:
Майкъл Джордан е официално най-богатият баскетболист в света

Майкъл Джордан, признат за най-великия играч в NBA за всички времена, сега е и най-богатият. Нетното състояние на спортиста се оценява на 3,5 милиарда долара, което го прави най-богатият баскетболист на всички времена.

На 60-годишна възраст Джордан може да се похвали с по-голямо състояние, отколкото по времето, когато е бил активен играч на американската Национална баскетболна асоциация. Неотдавнашното увеличение на нетното му състояние идва, след като той продаде по-голямата част от дела си в отбора Шарлот Хорнетс, запазвайки само по-малко от 5% дял от 65%, които държеше от 2010 г. насам.

През 2010 г. Джордан купи мажоритарен дял в баскетболния отбор, но този месец се съгласи на сделка за 3 млрд. долара, която ще му позволи да запази миноритарен дял. 

Залата на славата е станала голяма благодарение на марката Jordan на Nike и продажбата на мажоритарния му дял в Charlotte Hornets.
През 1984 г. Джордан подписва петгодишен договор за 2,5 млн. долара с компанията, която тогава пуска на пазара емблематичните за него Air Jordans. Миналата година приходите на Jordan Brand възлизат на 5,1 млрд. долара, което представлява почти 11% от общите продажби на Nike, според отчетите на компанията, разгледани от агенцията Bloomberg. 

"Джордан като личност и Джордан като марка помогнаха за оформянето на Nike, както и на целия пейзаж на спортното облекло", казва Саймън Сийгъл, анализатор в BMO Capital Markets, пред Bloomberg. Освен тези два източника на приходи, Джордан е имал няколко изгодни сделки, когато все още е бил активен играч в НБА. По време на кариерата си в ''Bulls'' и ''Washington Wizards'', той е получил заплата от над 90 млн. долара. През 1991 г., когато Джордан е в пика на своята кариера, "Ню Йорк Таймс" пише, че от различните си договори за спонсорство той печели между 15 и 20 млн. долара годишно и подписва 10-годишен договор за 13,5 млн. долара с Gatorade.

Въпреки че Джордан буквално все още е най-ценният играч в баскетболния свят, по-младите спортисти може би един ден ще го задминат: Леброн Джеймс струва около 1,5 млрд. долара според Bloomberg, а Стеф Къри наскоро подписа дългосрочен договор с Under Armour, от който може да се възползва години наред.

Дори това да се случи обаче, феновете със сигурност ще продължат да обсъждат кой от тримата заслужава най-много титлата GOAT.