Оправдаха Кевин Спейси по девет обвинения за сексуално насилие

  • Сподели:
Оправдаха Кевин Спейси по девет обвинения за сексуално насилие

Актьорът Кевин Спейси е освободен от всички обвинения в сексуално посегателство.
Носителят на "Оскар" беше освободен от всички обвинения след четириседмичен съдебен процес в Лондон по обвинения в сексуално посегателство.

64-годишният Спейси имаше сълзи в очите, когато журито в съда Southwark Crown Court го призна за невинен по седем обвинения в сексуално посегателство и две обвинения в други сериозни сексуални престъпления.
Обвиненията обхващат периода между 2004 и 2013 г., когато Спейси е работил като художествен ръководител на театър "Олд Вик" в британската столица. Той пледира невинен по всички обвинения.

Спейси благодари на съдебните заседатели, след като те го оправдаха след 12 часа и 26 минути заседаване в продължение на три дни. На 26-ти юли се навършиха и 64 години от рождението му.

В кратко изявление пред репортери пред съда малко след произнасянето на присъдата Спейси заяви, че е "смирен".

"Предполагам, че мнозина от вас могат да разберат, че ми е доста трудно да осъзная това, което се случи днес. Но бих искал да кажа, че съм изключително благодарен на съдебните заседатели за това, че отделиха време да разгледат внимателно всички доказателства и всички факти, преди да стигнат до решението си. И съм смирен от днешния резултат", заяви той.

Актьорът завърши изявлението си, като благодари на служителите на съда и на правния си екип.

Спейси е носител на две награди "Оскар" за ролите си в "Обичайните заподозрени" и "American Beauty". През последните години той се завърна към актьорската игра, след като напусна "Къща от карти". Актьорът се снима в сериала на Netflix в продължение на пет сезона, преди да бъде уволнен през 2017 г. заради обвинения в неправомерно поведение на и извън снимачната площадка.

По време на процеса прокурор Кристин Агню заяви пред съдебните заседатели, че Спейси е "сексуален насилник" и човек, който "изпитва удоволствие от това да кара другите да се чувстват безсилни и неудобно", съобщи информационната агенция PA Media. Актьорът заяви, че обвиненията са "лудост" и "нож в гърба".

Най-сериозното обвинение, бе отправено от четвъртия жалбоподател, начинаещ актьор, който заяви, че се е свързал със Спейси, след като са общували за кратко по време на театрална постановка и е поискал от Спейси съвет за кариерата си. Две седмици по-късно Спейси го поканил в апартамента си в Лондон и го насилил сексуално, твърди мъжът. Жалбоподателят твърди, че актьорът го е упоил, и казва, че се е събудил, когато Спейси е извършил сексуален акт върху него. Спейси заяви пред съда, че двамата са споделили "по взаимно съгласие, една много приятна и прекрасна вечер".

При разпита на адвоката на Спейси, Патрик Гибс, всички жалбоподатели отрекоха да са търсили финансова изгода, да са се опитвали да развиват кариерата си или да са давали неверни показания пред съдебното жури, според PA Media.