Осем изненадващи факта за Патрик Суейзи

  • Сподели:
Осем изненадващи факта за Патрик Суейзи

1. Патрик Суейзи е участвал в леденото шоу на Дисни.

Макар Суейзи да получи признание за драматичните си творби във филми като "Аутсайдери" от 1983 г. и "Мръсни танци" от 1987 г., наред с други, той беше също толкова умел в роли, изискващи добра физическа форма. Сръчността му се дължи на ранната му любов към танците. Израствайки в Хюстън, майката на Суейзи, Патси, е директор на Хюстънската джаз балетна трупа, която осигурява на сина ѝ ранен вход към тази форма на изкуство. На осеммесечна възраст Суейзи седял в кошарата си и танцувал в такт с музиката, докато майка му водела занятия.

Суейзи продължава да се занимава с балет, което понякога му носи подигравки от страна на съучениците, но също така му помага, когато се насочва към футбола и гимнастиката. (В часовете на майка си той среща и бъдещата си съпруга Лиза Нийми. Двамата се женят през 1975 г.) Току-що излязъл от колежа, Суейзи обикаля една година с леденото шоу на ''Disney on Parade'' в ролята на Чаровния принц. На 19-годишна възраст се премества в Ню Йорк, за да продължи сценичната си кариера. След като танцовите му стремежи са провалени вследствие на контузия на коляното, той започва да се фокусира върху актьорството.

2. Патрик Суейзи поема главната роля в ''Grease'' от Джон Траволта.

След усложнения с коляното си Суейзи търси роля с по-малко въздействие. Той се явява на прослушване и спечелва ролята на Дани Зуко в ''Grease'' на Бродуей, която преди това е изпълнявана от Джон Траволта. Ролята му носи дивиденти, и то не само по отношение на популярността. Суейзи инвестира част от заплатата си от представлението в курсове по актьорско майсторство за себе си и за Лиза в Театралната работилница на Уорън Робъртсън в Ню Йорк, където са учили и Робърт де Ниро и Джеймс Ърл Джоунс.

3. Суейзи някога е имал дърводелски бизнес.

По време на дебюта си в игралния филм в мелодрамата "Скаттаун, САЩ" от 1979 г. Суейзи се опасява, че кариерата му може да се превърне в идол на тийнейджърите. Вместо да приемат договор за няколко филма, в който няма да имат голям контрол върху предлаганите роли, двамата с Лиза решават да отворят дърводелски бизнес - Nepotism, Inc. (В него работят братя от двете им семейства, откъдето идва и името.) Суейзи знае малко за дърводелството, но изучава книги по темата. Бизнесът е успешен, като поръчките варират от ремонт на кухнята на актрисата Джаклин Смит до цяла къща в Колдуотър Каньон. Работата го занимава между прослушванията за актьорско майсторство. Благодарение на приходите Суейзи може да бъде по-избирателен по отношение на филмите, в които участва. След поредица от участия в телевизията, включително в телевизионния филм "The Comeback Kid" с Джон Ритър и в епизод на M*A*S*H, Суейзи получава втората си филмова роля през 1983 г. във филма "Аутсайдери", адаптация на романа на С. Е. Хинтън за младежи.

4. Патрик Суейзи не е автор на песента "She's Like the Wind" за "Мръсни танци".

Един от най-големите хитове в драмата "Мръсни танци" от 1987 г. в Катскилс е "She's Like the Wind" - песен от саундтрака на филма, която Суейзи пее и е съавтор. Но всъщност той не я композира за този филм. Първоначално Суейзи е съавтор на песента за филма "Grandview, USA" от 1984 г., комедия с участието на Суейзи и К. Томас Хауел. Когато продукцията се отказва да я използва, Суейзи е свободен да я възроди за "Мръсни танци". Поради ниския бюджет на филма и липсата на средства за лицензиране на музиката, Суейзи и съавторът му Стейси Уиделитц успяват да запазят 100% от издателските права - изгодно споразумение, след като песента се превръща в хит.

5. "Мръсни танци" почти носи на Суейзи собствен парфюм.

С "Мръсни танци" Суейзи се превръща в призната филмова звезда. През 1988 г. той разказва пред People, че този успех довел до поредица от изненадващи предложения. "Предлагаха ми да направя собствен одеколон и да го нарека Патрик. Предлагаха ми цяло състояние, за да снимам видеоклипове с упражнения. Плакати, всякакви неща - на стойност около 10 милиона долара. Това е лудост." Вместо това Суейзи избира да се снима в епоса за бара "Road House" от 1989 г., който се представя скромно в боксофиса, но оттогава се превръща в култова класика.

6. Суейзи не е бил първият избор за "Дух".

Вечният фаворит на феновете на Суейзи, "Дух" от 1990 г., представя актьора в ролята на починалия Сам Уит, който се завръща като дух, за да общува с вдовицата си (Деми Мур). През 1990 г. режисьорът Джери Зукър споделя пред People, че Суейзи не е бил първият му избор за ролята на Уит, поради няколкото екшъна, в които актьорът е участвал през 1989 г: ''Road House'' и ''Next of Kin''. Това се променя, след като Суейзи прочита ключова сцена от сценария в офиса на Зукър. "Всички имахме сълзи в очите, точно там, в офиса - и знаехме как ще свърши", казва Зукър. "Видях една страна на Патрик, за която не знаех, че съществува." ''Ghost" се превръща в най-големия хит на Суейзи, който печели близо 218 милиона долара.

7. Сърфирането, а не скачането с парашут, прави ''Point Break'' толкова опасен за Патрик Суейзи.

През 1991 г. в ''Point Break'' Суейзи се превъплъщава в образа на Боди, дзен-майстор на банков обирджия с вкус към адреналина. Съобщава се, че актьорът е направил около 50 скока, за да се подготви за филма, въпреки че застрахователната компания в крайна сметка го помолила да спре. Това е нещо, което Суейзи намира за озадачаващо, тъй като смята сърфирането за далеч по-опасното занимание от двете. "Забавното беше, че за застрахователната компания беше шега да ми даде такава битка за скоковете с парашут, когато статистически скоковете с парашут се превърнаха в един от най-безопасните спортове", казва Суейзи пред Morning Call през 1991 г. "По-безопасно е, отколкото да шофираш до работа... те не казаха нито дума за този сърфинг". Суейзи казва, че се е блъскал в коралови рифове и се е задържал под вода, което го прави значително по-опасно от всичко останало.

8. Документалният филм "Аз съм Патрик Суейзи" постави рекорд по гледаемост.

Суейзи почина на 14 септември 2009 г., на 57-годишна възраст от рак на панкреаса. Неговият живот и творчество бяха отбелязани в документалния филм на Paramount Network "Аз съм Патрик Суейзи". Премиерата на филма, в който са включени коментари от Лиза Суейзи, Деми Мур, Сам Елиът и няколко негови приятели и звезди, се състоя на 18 август 2019 г. и спечели общо 2 милиона зрители, което го направи най-гледания документален филм за личности по кабелната телевизия за годината.