Рей Лиота посмъртно удостоен със звезда на Алеята на славата в Холивуд

  • Сподели:
Рей Лиота посмъртно удостоен със звезда на Алеята на славата в Холивуд

В петък беше открита звезда на холивудската Алея на славата, с която посмъртно удостоиха актьорът Рей Лиота за кариерата му, включваща участия в повече от 60 игрални филма, най-вече за главната му роля в класиката за мафията "Добри момчета".

Церемонията се състоя в деня на излизането на филма "Кокаиновата мечка" - една от последните екранни изяви на актьора. В черната комедия, чийто режисьор е Елизабет Банкс, Лиота се превъплъщава в ролята на наркобарон.

Звездата на Алеята на славата беше приета от дъщерята на Лиота, Карсън Лиота. Посветена в категорията "Филми", звездата на актьора е 2749-ата на холивудската Алея на славата. Тя се намира на адрес 6201 Hollywood Blvd пред Eastown.

"Горда съм, че приемам тази чест от името на баща ми. Не бих могла да се гордея повече с него", каза 24-годишната Карсън по време на церемонията в петък в Лос Анджелис. "Той беше единствен по рода си актьор и най-добрият приятел, брат и баща, какъвто всеки би могъл да си пожелае. Имах късмет с него."

На церемонията присъстваше и годеницата на Рей, Джейси Нитоло, на която той предложи брак през 2020 г.

Удостояването със звезда на Холивудската Алея на славата идва близо девет месеца след като 67-годишният Лиота почина в съня си в Доминиканската република, където снимаше предстоящ филм, озаглавен "Опасни води".

С повече от 60 игрални филма в актива си, актьорът, който бе запомнен като "човек от рядък калибър'', се справяше отлично с разнообразни и предизвикателни роли както в комедията, така и в драмата. Героят му Хенри Хил в "Добри момчета", заедно с Робърт де Ниро и Джо Пеши, остава ролята, с която хората го свързват най-много.

И Банкс, и Тарън Егертън направиха изказвания по време на церемонията, като британската звезда заяви, че работата с Лиота е довела до едни от най-добрите актьорски изпълнения в неговата кариера. Актьорът от "Рокетмен" признава, че е бил "малко уплашен" от Лиота, когато са се срещнали за пръв път, и приветства "завладяващото му присъствие на екрана".

"Другото нещо, което го правеше толкова необикновен, беше несравнимата му способност да бъде уязвим. Гледайки някои от сцените в "Черната птица", знам, че това е най-добрата игра в кариерата ми и то благодарение на Рей."