10-те най-популярни торти в света

  • Сподели:
10-те най-популярни торти в света

Няма изискана вечеря без вкусен десерт – страхотна торта, приготвена по сложна рецепта; впечатляващ крем, чието начало се крие някъде назад в историята, или поне сладкиш, пълен с най-различни апетитни добавки. Тези сладки изкушения са най-големият враг на добрата фигура и диетолозите обикновено настояват да ги премахнем безвъзвратно от менюто си!

Но… малко са хората, които могат да устоят на парче вкусна торта, покрита със сметана, шоколад, млечен крем или прилично количество плодове. Думата "торта" идва у нас от италианския език. Това е сладкарско изделие, обикновено в кръгла форма и на етажи – тестените блатове се редуват със слоеве крем. Украсата е от плодове, ядки, шоколад, сметана и други.

И, ако сега ви попитат коя е вашата любима торта, едва ли бихте се затруднили в отговора си. В помощ на всички, които държат на изискания вкус и искат да са винаги в крак с тенденциите, световната кулинарна общност състави списък на най-емблематичните за съсловието торти, които категорично са чест за всяка трапеза.

Ето 10-те най-популярни торти по света, а, ако вие все още не сте опитали някоя от тях, сега е моментът да поправите тази своя грешка.

1. "Естерхази"

Това е едно от най-големите бижута на виенската кухня, особено известно в Унгария, Германия и Австрия. Отличителното при тази торта е тънката шоколадова паяжина върху бяла глазура. Тортата е кръстена на унгарския министър на външните работи Пал Антал Естерхази. Историята не дава еднозначен отговор за това дали той е неин автор, или просто много я е обичал. Някои източници твърдят, че тя е създадена от придворния му готвач за рождения ден на сина му.

2. "Сахер"

Шоколадова торта, типичен десерт от виенската кухня и една от най-популярните в света. Изобретена е от австриеца Франц Сахер, който на 14 години започнал работа като стажант-сладкар в придворната кухня на министъра на външните работи Клеменс фон Метерних. През 1832 г. той нарежда да се направи необичаен десерт за високопоставени гости. Тъй като главният сладкар бил болен, 16-годишният Франц Сахер се заема със задачата и създава неповторима торта с шоколадови блатове и сладко от мандарини, покрита с шоколадова глазура. Гостите са зашеметени, а тортата прославя името на създателя си по целия свят.

3. "Линц"

Най-вкусната австрийска торта обаче е може би "Линц". Изумителното бадемово изкушение е създадено преди повече от 300 години. Последната и окончателна рецепта е разработена от баварския сладкар Йохан Конрад Фохел, който се преместил да живее в гр. Линц. Хората толкова обикнали тортата му, че го направили почетен гражданин и дори кръстили улица на негово име.

4. "Наполеон"

Съществуват две версии за произхода на тортата. Първата гласи, че Жозефина спипала Наполеон да шепне в ухото на придворна дама. Императорът не се смутил и заявил, че се интересувал от тайна рецепта за нов десерт. Жозефина, естествено, не му повярвала, но поръчала на придворния сладкар да направи тортата по съставките, които споделил съпругът й. Новата торта се оказала изумителна. Така получила названието си "Наполеон" в чест на императора. Историческата версия е по-прозаична. През 1912 г. Русия празнувала сто години от края на Отечествената война. Сладкарите в Москва направили многопластова торта с обилен крем и във формата на триъгълна шапка. “Наполеон” бързо се превърнал в хит сред сладкарите.

5. "Добуш"

Унгарските сладкари подарили на света знаменитата торта "Добуш" по времето, когато все още съществувала Австро-Унгария и работели съвместно с австрийските майстори в кухнята. През 1885 г. на национална изложба за сладкарски изделия Йозеф Добуш създал своя шедьовър – торта от 5 бисквитени блата и един карамелен с шоколадов крем, която не се разваля минимум 10 дни. Рецептата си той публикувал едва през 1906 г., когато се пенсионирал. В съвременна Унгария правят десерта по оригиналния начин. "Добуш" е любимата торта на австро-унгарската императрица Елизабет, съпруга на Франц Йосиф.

6. "Шварцвалд"

Сметановата торта с вишни се е появила в Германия през 1930 г. Тя е направена от блатове с шоколадови бисквити, напоени обилно със сладък сироп от вишни. Плодът се използва за украса на тортата, заедно с шоколадови стърготини.

7. "Чийзкейк"

Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене принадлежат на древногръцкия лекар Аеджимиус, живял преди Хипократ. В изследователски книги се споменава, че първите чийзкейкове са се появили на о-в Самос през VIII-VII в. преди н.е. Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр. В древния Рим десертът е бил много обичан от Юлий Цезар. Оттогава основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни – сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, стафиди.

8. "Тирамису"

Италианците вкарват нежния вкус на маскарпоне в една от най-популярните торти в света. На италиански "тирамису" означава буквално "ободрѝ ме!" заради двете си съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото. За време на появата му се сочат 60-те година на XX век. "Тирамису" е сред най-разпространените десерти днес. Рецептата му е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други варианти на десерти.

9. "Павлова"

И до днес Нова Зеландия и Австрия спорят за авторството на една от най-прекрасните торти – "Павлова". Безспорен е фактът, че тя е направена в чест на руската балерина Анна Павлова. Тортата е лека и ефирна като балерината – целувчен блат и пухкава сметана. Отгоре се нареждат свежи ягоди или тропически плодове. Европейският вариант е с малини.

10. "Гараш"

Ще завършим прегледа на най-известните торти с класическата "Гараш". Тя радва небцето на по-заможния българин още от началото на века и изглежда, че дори е създадена у нас, когато известната софийска сладкарница на чеха Панах на булевард "Дондуков" преминава в ръцете на унгарци, единият от които се казвал Гараш. За него се предполага, че е и автор на тортата. Изключително сладка, подчертано шоколадовата наслада с орехи и сметана се украсява с наредени в кръг боядисани в зелено бадеми или с кокосови стърготини.

Източник: 10te.bg

10-те най-популярни торти в света

Торта "Естерхази"

Снимка: pixabay.com / Zozz_

10-те най-популярни торти в света

Торта "Сахер"

Снимка: pixabay.com / lucas_holiday

10-те най-популярни торти в света

Торта "Шварцвалд"

Снимка: pixabay.com / juttazeisset

10-те най-популярни торти в света

Чийзкейк

Снимка: pixabay.com / RitaE

10-те най-популярни торти в света

Тирамису

Снимка: pixabay.com / pastel100

10-те най-популярни торти в света

Торта "Павлова"

Снимка: pixabay.com / ponce_photography

10-те най-популярни торти в света

Чийзкейк

Снимка: pixabay.com / Pexels

10-те най-популярни торти в света

Торта "Гараш"

Снимка: pixabay.com / skeeze