Аюрведа в кухнята

  • Сподели:
Аюрведа в кухнята

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

{GALLERY}

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Аюрведа в кухнята

Храната може да ви помогне да увеличите енергията, да балансирате емоциите си и да постигнете цялостно спокойствие. Аюрведическата медицина учи, че има три основни енергии, които влияят на ума:

• сатва – състояние на доволство и спокойствие;
• раджас – състояние на импулсивни реакции и вълнение;
• тамас – притъпено, бавно, застояло състояние.

Съществуват преки начини за балансиране на трите състояния с помощта на храната, която приемаме.

Снимка: yilmazfatih / Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Философията на аюрведа е проста: човекът живее в цикли също като Слънцето, Луната, приливите и сезоните. Изкуственото осветление, глобалната търговия с храна и натовареното ежедневие обаче лесно могат да нарушат синхрона ни с природните ритми.

Когато се наруши синхронът с естествените ритми – например като ядете тропически плодове през зимата или преработени храни, стоите будни по цяла нощ или работите без почивка цял ден, тялото и умът ви се объркват.

Връзката между ума и общото здравословно състояние е ясна: дисбалансът на едното води до дисбаланс на другото. Ако се движите срещу природата, ще се забавите също като риба, плуваща срещу течението.

Ще се чувствате уморени, тревожни или потиснати, докато накрая съвсем се влошите.

Снимка: dimitrisvetsikas1969 / Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Според аюрведа доброто храносмилане е най-важният аспект на здравето. От пълноценното смилане и усвояване на хранителните вещества се образуват градивните единици на тялото, наречени ахара раса (питателната същност на храната).

Когато дъвчете и преглъщате, храната се смесва с вода, ензими и киселини, а крайният продукт е точно този питателен сок, който се използва за изграждането на тъканите.

По този начин доброто храносмилане създава здраво тяло. Правилното преработване на храната в организма се свързва с питателната същност на храната, която приемаме всеки ден, и с планетата, която ни осигурява тази храна.

Ето защо начинът на хранене е изключително важен аспект на аюрведическото лечение.

Снимка: stevepb / Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Истинското благосъстояние обаче зависи не само от физическото, но и от умственото храносмилане. Преработването (смилането) на идеите, преживяванията и емоциите е ключова функция, необходима за общото ни благосъстояние.

Правилното количество входни данни и достатъчното пространство за преработването им водят до спокойствие и стабилност на ума и нервната система. Тази устойчива реалност, характеризираща се с ниско ниво на стреса, стои в основата и на физическото здраве.

Тялото и умът са взаимозависими системи, подлежащи на паралелни влияния: физическият свят на петте елемента и енергийният свят на покоя, движението и промяната. Като че ли по-лесно е да разпознаем осезаемите елементи в тялото, така че нека разгледаме първо тях, преди да се гмурнем в темата за ума.

Снимка: Binja69 / Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

В аюрведа човешката анатомия започва от петте елемента: етер (пространство), въздух, огън, вода и земя. Те създават трите съставки, които управляват функциите и енергиите в тялото, а именно движението, промяната и кохезията (слепването на нещата).

Според Чарака когато тези съставки, известни като доши, се намират в баланс и хармония, човек се радва на гладко протичащи процеси (храносмилане, кръвообращение и др.), ясни сетива, ефективно изхвърляне на отпадъчните вещества и щастие.

Петте елемента се проявяват като качества в тялото, които можем да разпознаем просто като обръщаме повече внимание на физическите усещания.

Въздухът и пространството например са студени и леки, огънят е горещ и остър, земята и водата са тежки и влажни. Балансът се нарушава, когато кое да е от тези качества присъства в прекалено малко или прекалено голямо количество.

Прекомерната сухота например (вследствие на живот в пустинята или хапване на сухи крекери) ще доведе до симптом като суха кожа.

Тези елементи имат съответните ефекти и върху ума: тежките, влажни качества на земята и водата го замъгляват, а леките, подвижни качества на въздуха и пространството затрудняват концентрацията.

Снимка: avi_acl Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Ключът към поддържането на здравето се крие в познаването на дълбоките причини за нарушенията в баланса. Според аюрведа заболяванията се коренят и в тялото, и в ума.

А не можем да видим тялото и ума без техния вътрешен компас: духа, или душата. Този трети слой е вместилището на стабилността, баланса и дълбокото щастие.

Аюрведа използва физически терапии (като билколечение и масажи) и духовни терапии (като медитация, мантри и молитви за изцеление на ума). От Чарака научаваме, че духовните практики, достигащи до душата, са най-ефективните за лечение на болестта.

За да превърнем храната в духовна терапия, трябва да разгледаме трите причини за дисбаланс. Две от тях се коренят в ума и могат значително да повлияят на избора ни за храна, ако не ги осъзнаем.

Взаимодействието с тези аспекти на благосъстоянието ще ни помогне да вземаме мъдри решения. Вероятно звучи претенциозно, но е удивително да си дадем сметка, че храненето може да се превърне в път към доволството и щастието.

Бездруго се храним всеки ден – защо да не започнем да храним не само тялото, но и душата си?

Снимка: guvo59Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Аюрведа коригира нарушенията на баланса, като въвежда противоположни качества и намалява сходните. В случай на замъглен ум например облекчаването на симптомите ще се подпомогне от въвеждането на леки, сухи храни като ечемик и намаляването на тежките, влажни храни като пшеница.

Човек се нуждае и от петте елемента, но те присъстват в различни количества във всеки от нас. Опознаването на индивидуалното ни съчетание от елементи може да отнеме известно време.

Обръщайте внимание на тялото си през различните сезони, за да забележите основните играчи. Ако сухата кожа, скалп, изпражнения и прочее са типични за вас, може би в тялото ви има повече от елементите пространство и въздух.

Щом изясните това, започнете да обръщате внимание на фините качества на тези елементи в ума и настроенията си.

Пространството и въздухът например могат да се проявят като тревожно, понякога разсеяно, замаяно или чувствително състояние на ума или настроение вследствие на порьозната, шуплива природа на тези елементи.

Аюрведа разглежда функциите на тялото и на ума като взаимосвързани и смята, че балансът и дисбалансът се коренят едновременно във физическата и в психичната сфера. В името на цялото си благополучие трябва да познаваме и двете.

Снимка: ArtificialOG / Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Естеството на храната, нейният елементен състав и енергията на приготовлението и консумирането влияят на природата на ума и ни тласкат към определен тип поведение. Правилно разбрахте: човек се държи така, както се храни.

Познавайки естеството на храната, на заниманията и на взаимоотношенията с хората, можем да променим ума си. Спомнете си как стават нещата: аюрведа въвежда противоположни качества и намалява подобните, за да постигне баланс.

Ако главата ви тежи, хапнете нещо леко, съставено от пространство и въздух. Ако се чувствате замаяни, изберете нещо тежко, съставено от земя и вода.

Снимка: ArtificialOG / Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Чарака самхита разкрива, че нещастието е следствие от неправилен избор на момента и неуместно използване на способностите на ума и петте сетива.

Редовното възникване на тези три причинни фактора води до нарушаване на баланса:

  • Кала: неправилен избор на време от деня и време от годината (сезонен ефект);
  • Асатмендрияртха самьога: неправилна употреба на сетивата;
  • Карма: действия, свързани с тялото, словото и ума, включващи неправилна функция на умствените способности и праджнапарадха (престъпления срещу мъдростта).

Кала означава време. Във всеки период от деня, годината и живота преобладава някой от петте елемента. Качествата на тези увеличаващи се и намаляващи елементи могат да предизвикат нарушение на баланса.

Например, консумацията на алкохол и пържена храна и излагането на пладнешко слънце през лятото може да доведе до заболявания на питта – горещата, мазна доша.

Ако спазвате разхлаждаща диета през лятото, ще подпомогнете здравето си, като съблюдавате идеалното време от годината, за да се наслаждавате на подходящи балансираши храни.

За да вземаме добри решения, нужна ни е постоянна съзнателност, която позволява да преценяваме действията си обективно и да обмисляме правилно момента.

Снимка: JillWellington / Pixabay.com

Аюрведа в кухнята

Умът е предимно активна система, така че поведението силно влияе на психичните енергии. Ако се чувствате претоварени, намалете темпото, разходете се, помиришете розите. Ако сте потиснати, станете и се раздвижете.

Всяко преживяване може да бъде намалено чрез храни и дейности с противоположен характер; противоположностите, които се балансират взаимно, са показани една до друга.

Упражнявайте се да разпознавате енергиите. Обръщайте внимание на движенията в ума си, без да съдите, и позволете нещата бавно да добият смисъл.

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com